Wensdroom: elke middelbare school voert gezondheidsbeleid

Array

gezonde-jeugdElke middelbare school zou gezondheidsbeleid moeten hebben en een coördinator die erop toeziet dat dit beleid wordt uitgevoerd. Dat beleid hoeft niet in nota’s te worden opgeschreven. De schoolleiding mag ook volstaan met de mededeling dat men dit beleid geen prioriteit geeft, omdat andere kwesties (Nieuwbouw? Geweld op het schoolplein?) meer aandacht vragen.

Extra geld is niet nodig voor dit gezondheidsbeleid. Wel zou het Ministerie van OCW gezondheidsbeleid in haar beleidskader middelbare scholen moeten bevragen op het gevoerde gezondheidsbeleid. Dat is nodig om twee redenen.

Ten eerste leidt gezondheidsbeleid tot betere leerprestaties. Ten tweede leidt een school niet alleen op voor rekenen en taal maar ook voor maatschappelijk functioneren waaronder gezonde leefstijlen.

Tot deze aanbevelingen aan Minister Plasterk kwam een workshop op 8 april tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs in beleid, veld en onderzoek op middelbare scholen en het MBO in beleid, veld en onderzoek. Dat vond plaats op het Prisma College te Breda en trok 140 deelnemers van GGD’en en middelbare scholen. De leider van het project De Gezonde School en internationaal expert Goof Buijs leidde de workshop.

Op dit moment moeten middelbare scholen van OC&W wel verplicht les geven over burgerschap en maatschappelijke orientatie. Wellicht is deze verplichting van bovenaf te versoepelen en de verplichte uren daarvoor aan te wenden voor gezondheidsonderwijs.

Ondergetekende pleitte voor een keurmerk voor gezonde scholen en een lagere nominale verzekeringspremie voor ouders die hun kinderen op zo’n school doen en voor studenten die op zo’n middelbare school gezondheidslessen hebben gevolgd.

Voor aanvullende informatie over het congres en de workshop kunt u contact opnemen met congresvoorzitter Rob de Leeuw [email protected]. U treft de Power Point presentaties van het congres aan op www.integratedcare.nl,  doorklikken op presentaties van gehouden congressen. Graag attendeer ik u ook op de internationale website www.schoolsforhealth.eu.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen