Vlees heeft positief effect op arteriosclerose

arterioscleroseVlees kan aderverkalking tegengaan. In vlees zit veel vitamine K2 dat verkalking van de kransslagader kan voorkomen.Volgens onderzoekers van het UMC Utrecht komen hartziekten door afwijkingen aan de kransslagader, zoals hartinfarcten en angina pectoris, minder voor bij vrouwen die veel vitamine K2 tot zich nemen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in medische vakliteratuur. Behalve erfelijkheid, te vet voedsel en geraffineerde suiker worden beschadigingen van de vaatwanden ook veroorzaakt door tekorten aan vitamine A, vitamine C, vitamine E en andere anti-oxidanten en een overmaat aan gevaarlijke vrije radicalen met als voorbeeld sigarettenrook en verbrand voedsel.

Ook een verhoogd homocysteïne gehalte is een belangrijk risico faktor voor arteriosclerose veroorzaakt door een teveel aan het aminozuur methionïne wat in het lichaam omgezet dient te worden in cysteïne, maar onvoldoende gebeurd en een waterstofperoxide achtige stof kan vormen welke vaatwandschade veroorzaakt.

Een teveel aan methionïne is een gevolg van overmaat aan dierlijke eiwitten en vetten, zuivel, soja en vlees met als risico een verhoogd homocysteïine gehalte vooral als erfelijkheid faktor groot is. Ook carduus marianus of mariadistel is een milt werkend gal-lever ontgifterEen tekort aan vitamine B 6 bij ouderen of het onvermogen deze stof om te zetten in pyridoxaal 5-fosfaat verhoogd de vorming van homocysteïne dus vaatwandschade. Een belangrijke indicator voor het risico op hart en vaataandoeningen is het stollingseiwit fibrogeen, wat voort komt uit geoxideerde cholesterol, teveel eiwitten en een overmaat aan verkeerde calcium teveel zuivelprodukten met te weinig magnesium vaatwanden doet verharden en de elasticiteit verminderd waardoor plaque afzettingen gaan ontstaan.

Recente artikelen