Patiëntveiligheid Ziekenhuis Almelo aantoonbaar verbeterd

Array

twenteborgHet Twenteborg ziekenhuis in Almelo heeft op beide locaties de algemene veiligheid sterk verbeterd. Na de brand in de operatiekamer van september 2006 zijn onder leiding van de Raad van Bestuur de tekortkomingen in het veiligheidsbeleid van het ziekenhuis sterk teruggedrongen.De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert in haar vervolgonderzoek dat de medische professionals zich bewust zijn geworden van de noodzaak tot verandering. Overal in de organisatie wordt gewerkt aan een veiliger en kwalitatief beter ziekenhuis waar de patient minder risico loopt.

Enkele verbeterpunten: het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) staat op de rails. Dat betekent dat er tussen de Raad van Bestuur en de werkvloer goed wordt gecommuniceerd. Daardoor kan de Raad van Bestuur verantwoordelijkheid nemen en afleggen. Er worden risicoanalyses gemaakt en er is een ambitieus project gestart om de kwaliteit van medische apparatuur te bewaken en te waarborgen. Wel vindt de IGZ dat de betrokkenheid van de medische specialisten beter kan. Daarnaast blijft het gebruik in de praktijk van nieuwe medische technologie een risicofactor.

Kwaliteitspaspoorten
Dat betekent dat het ziekenhuis is begonnen met de invoering van kwaliteitspaspoorten waarmee de deskundigheid van medewerkers die ingewikkelde medische apparatuur bedienen toetsbaar en aantoonbaar wordt. Het ziekenhuis heeft hierin een voortrekkersfunctie. De kwaliteitspaspoorten worden (nog) niet gebruikt door de medische specialisten. Dit is van belang om te garanderen dat het gebruik van de medische technologie en daarmee de veiligheid voor de patient geborgd is.

Op basis van het vervolgonderzoek komt de IGZ tot de conclusie dat de Ziekenhuisgroep Twente op een goede manier invulling geeft aan het noodzakelijke kwaliteits- en veiligheidsbeleid. De Raad van Bestuur geeft hier zichtbaar leiding aan en krijgt regelmatige verantwoordingsrapportages van de werkvloer om daar waar nodig  bij te sturen. De Raad van Bestuur is zich bewust van de zwakke plekken en heeft dit hoog op de agenda staan.

Bron:IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen