COPD zorg in het ziekenhuis optimaal georganiseerd

Array

streekziekenhuis-koningin-beatrix-in-winterswijkDe zorg aan COPD patienten die op de spoedeisende hulp van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk binnenkomen, is nog verder verbeterd.
Multidisciplinaire eenduidige afspraken, betere en gestructureerde voorlichting en het in een vroeg stadium inschakelen van psychosociale hulpverlening kunnen leiden tot een kortere opnameduur van patienten.

Als patienten met acute klachten op de SEH binnenkomen, start de behandeling direct volgens een vast stramien. Een checklist vormt hiervoor de basis. “Door op deze manier te werken, weet iedere hulpverlener welke zorg op welk moment aan de patient is verleend. De patienten zijn als het ware opgenomen in een zorgpad, in dit geval het zorgpad exacerbatie COPD. Exacerbatie betekent dat de klachten plotseling verergeren. Alle stappen die hulpverleners moeten zetten, zijn vastgelegd in de checklist. Deze eenduidige en efficientere manier van werken kan leiden tot een kortere ligduur,” aldus longarts Antoinette ten Napel.

Ten Napel vervolgt: “Eén van de verbeterpunten is dat we tijdens de opname vragen of er psychosociale problemen zijn, zoals angst of stress. Is dat het geval, dan schakelen we een maatschappelijk werker of psycholoog in. Angst of stress hebben een negatieve invloed op het herstel.” >“Hetzelfde geldt voor ondergewicht,” voegt verpleegkundig specialist Lisette Drenten toe. “Ondergewicht is een veelvoorkomend probleem bij patienten met COPD en heeft een negatief effect op het genezingsproces en dus ook op de ligduur in het ziekenhuis. Daarom is in de checklist ook opgenomen of en wanneer een dietist moet worden ingeschakeld. We begeleiden patienten niet alleen in het ziekenhuis, maar kijken ook hoe de situatie thuis is en of er behandeling nodig is in het nazorgtraject.”

Voorlichting essentieel
“Voorlichting is een vast onderdeel van het zorgpad COPD,” vertelt Lisette Drenthen. Longverpleegkundige Desirée Geurink beaamt dit. Beide dames leggen uit wat de voorlichting inhoudt. “We informeren patienten over het ziektebeeld, geven instructie over het inhaleren en vertellen wat de gevolgen van roken zijn. Op de derde dag van opname starten we met de thuismedicatie, zodat we kunnen controleren of patienten het goed gebruiken.”

Belang van patienten staat voorop
Niet zichtbaar voor patienten, maar zeker zo belangrijk is de organisatie achter de schermen. De protocollen waarin staat hoe gewerkt moet worden, zijn ziekenhuisbreed ingevoerd. Dit betekent dat iedere hulpverlener op dezelfde manier en volgens dezelfde richtlijnen patienten behandelt. De medewerkers op de verpleegafdelingen volgen bijscholingen en naast longverpleegkundige Desirée, volgen nog twee verpleegkundigen de gespecialiseerde opleiding tot longverpleegkundige. Door kritisch te kijken naar de manier waarop zorg is georganiseerd en te verbeteren daar waar het kan, blijven we werken aan het verder verhogen van de kwaliteit van zorg. Want ons streven is de zorg rondom de COPD patienten zo goed mogelijk te organiseren, zodat de  opnameduur verder teruggebracht kan worden en patienten thuis zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.

Kader

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Roken is een belangrijke oorzaak. Door de vergrijzing en het rookgedrag in het verleden, zal het aantal mensen met COPD naar verwachting sterk stijgen.
De verpleegkundig specialist verricht naast verpleegkundige taken ook medische taken.

Bron:SKB winterswijk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen