Martin van Rijn nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen Espria en Woonzorg Nederland

Array

martinvanrijnDe Raad van Commissarissen van Espria en Woonzorg Nederland heeft vanaf 1 mei 2009 een nieuwe voorzitter: Martin van Rijn (53 jaar). Martin van Rijn is voorzitter van de Raad van Bestuur van PGGM, de pensioenuitvoerder, vermogensbeheerder en inkomensverzorger voor mensen in de sector zorg en welzijn. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de wereld van volkshuisvesting, financien, binnenlands bestuur en zorg.
Onder het toezicht van Van Rijn kan Espria verder gestalte geven aan haar missie. Consumenten vragen producten en diensten die beantwoorden aan hun wensen en behoeften. Door functies en kennis uit wonen, dienstverlening en zorg bij elkaar te brengen, kunnen we voor klanten meerwaarde realiseren. Daar staat Espria voor. Martin van Rijn: “Het zal in de toekomst steeds meer nodig zijn om wonen en zorg te combineren. Graag help ik Espria om daar een duurzame invulling aan te geven”. Bram Troost, voorzitter Raad van Bestuur van Espria, is enthousiast: ” We hebben met Martin van Rijn  een unieke opvolger voor Elco Brinkman gekregen. Een ervaren commissaris die thuis is in alle disciplines die Espria beheerst”.

Martin van Rijn was in het verleden onder andere directeur Huurwoningen en Eigen Woningbezit en directeur Financien, Strategie en Control. Hij is geboren in Rotterdam, en studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van Rijn werkte sinds 2003 bij VWS. De Directeur-Generaal Gezondheidszorg VWS. Hij was verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe zorgverzekering, Martin van Rijn verruilde op 1 januari 2008 VWS voor het pensioenfonds PGGM. Eerder werkte hij onder meer bij de ministeries van VROM en BZK. Hij was verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe zorgverzekering. Daarvoor werd hij vorig jaar uitgeroepen tot ambtenaar van het jaar.

De ideale zorg komt tegemoet aan de individuele zorgbehoeften van de patient. Zorg moet bovendien flexibel zijn en inspelen op veranderende behoeften van patienten. Dat vindt Martin van Rijn. Marktwerking is in de optiek van Martin van Rijn een belangrijk middel om dit doel te bereiken. Dat liet hij in 2006 aan Medical 43 in september 2006 weten.
Hieronder de belangrijkste punten uit dat interview:
“Marktwerking prikkelt om doelmatiger te werken en dat is nodig omdat de kosten de komende jaren fors gaan stijgen. Maar we willen ook de kwaliteit een impuls geven. Door zorgaanbieders ongeacht de prestaties een vast budget te geven, stimuleer je geen kwaliteitsverbetering.”
“Kwaliteit bestaat ten eerste uit een inhoudelijke kant: wordt er goed en veilig behandeld volgens de laatste medische kennis en techniek? Het tweede kwaliteitsaspect is de service, logistiek en het proces zelf. Het derde, en steeds belangrijker, aspect is in hoeverre de patient tevreden is.”
“Ook in een vrije markt is er altijd toezicht. Er komt een zorgautoriteit die kijkt of de spelers op de markt geen misbruik maken van hun positie. Daarnaast houdt de Inspectie Gezondheidszorg toezicht op de kwaliteit.”
“Voor acute zorg moet binnen 15 minuten een ambulance beschikbaar zijn en iemand moet binnen 45 minuten in een ziekenhuisbed kunnen liggen. Een instelling is vrij om een eigen pakket samen te stellen, zolang dat niet deze zorgtaken in gevaar brengt. Ook ontbeerden patienten het inzicht om te bepalen welk ziekenhuis gespecialiseerd is een operatie. Die transparantie is er nog niet genoeg.”
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen