Zwarte Koniginnedag trauma? Tips en een online test!

Array

Ingrijpende gebeurtenissen en traumatische ervaringen leiden soms tot klachten die het functioneren ernstig belemmeren.Mensen krijgen drie, vier weken na 30 april nog altijd de beelden niet uit hun hoofd. Ze willen als het ware die camera uitzetten, maar het lukt hun niet. Ze worden prikkelbaar, blijven slecht slapen en vertonen vermijdingsgedrag. Het betreft nogal eens kwetsbare mensen, die al voor de calamiteit problemen hadden. In die gevallen is het echt verstandig dat ze een huisarts raadplegen voor psychotraumatische hulp.  In alle gevallen maakt het natuurlijk wel uit of iemand alleen omstander was of tijdens het drama een dierbare heeft verloren. In die situatie is er ook nog eens sprake van een rouwproces.

Psychotrauma?
Doe de na drie á vier weken bijvoorbeeld de zelftest van psychotrauma van Psyq om uw klachten in beeld te krijgen.

Kinderen en zwarte koninginnedag
Hoe kinderen met dit trauma zullen reageren komt overneem met hoe volwassenen dat doen. Het blijkt dat het van belang is hoe volwassenen omgaan met klachten van kinderen. Als ouders zelf ook gestrest en paniekerig zijn, wordt de onrust bij kinderen ook groter. Beter is dat ouders op rustige wijze met hun kinderen in gesprek gaan over het drama. Bijvoorbeeld als een kind een tekening maakt waarop bloed op de weg is te zien, net als in Apeldoorn.”De dader leeft niet meer en kan in ieder geval geen mondelinge toelichting geven op zijn motief. Dat maakt het iets complexer.
Psychotrauma-expert dr. B. J. N. Schreuder stelt dat te veel nazorg averechts werkt. Zeker de eerste dagen na een calamiteit kan men slachtoffers maar het beste met rust laten. Laat ze tot rust komen in hun eigen veilige omgeving. Als je er meteen heel veel psychologen op afstuurt, gaat iemand denken: ik moet wel een probleem hebben.

Klachten die bij traumatische ervaringen kunnen optreden:

  • nachtmerries en angstige dromen over het trauma
  • herbelevingen (telkens opnieuw beleven)
  • overdreven waakzaamheid
  • gevoelens van vervreemding
  • emotionele vervlakking
  • vermijding van situaties die herinneren aan het trauma.

Daarnaast kunnen de volgende klachten en symptomen voorkomen:

  • slaapstoornissen
  • angsten, schuldgevoelens, machteloosheid
  • moeite met concentreren
  • overdreven schrikreacties of paniekaanvallen
  • agressie-uitbarstingen of uiterst geremde boosheid
  • stemmingswisselingen, waaronder depressie
  • lichamelijke klachten
  • zeer laag zelfbeeld
  • angst dat eventuele kinderen misbruikt worden
  • overbezorgdheid ten aanzien van de kinderen
  • zelfbeschadiging (automutilatie)
  • verdoven door middel van drank of drugs.

Als deze klachten langer dan een maand aanhouden, kan er sprake zijn van een Posttraumatische Stressstoornis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Zwarte Koniginnedag trauma? Tips en een online test!"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Volgens mensen in de omgevng van Karst Tates was het motief van ex-vorkheftruckchauffeur dat hij was afgewezen bij veiligheidsdiensten. Zijn aanslag was dus niet gericht op het Koninklijk huis. “Hij wilde wraak nemen op de beveiliging die hem heeft ontslagen, en om aan te tonen dat de beveiliging in Apeldoorn niet goed was.” Dat laat een anonieme boezemvriend aan de Telegraaf weten.

Comments are closed.

Recente artikelen