Zwarte koninginnedag, hoe ga je er mee om?

Array

aanslag-apeldoorn-screen shot NOS width=Afschuwelijke taferelen deden zich op Koninginnedag voor. Wat houden omstanders daaraan over? Een gestoorde man die met zijn auto door een feestmenigte scheurt, mensen die meters worden meegesleurd, bloedende slachtoffers die schreeuwend tegen het asfalt slaan. Honderden jongeren en ouderen waren donderdag in Apeldoorn getuige van een ongekend drama.  Als het moeite kost deze schokkende ervaring te boven te komen, heeft u een trauma opgelopen. Op het moment dat er een schokkende gebeurtenis zoals “Zwarte Koninginnedag” plaatsvindt, reageren sommige mensen doeltreffend. Ze doen als vanzelf alles wat nodig is om het gevaar te verminderen, bijvoorbeeld door weg te rennen of door zich zo stil mogelijk te houden. De gebeurtenis lijkt niet echt. Anderen zijn zich juist sterk bewust zijn van wat er gebeurt. In beide gevallen komen de emoties achteraf. Die emoties kunnen zo heftig zijn, dat het verwerken veel problemen geeft. U blijft steken in uw emoties, u verdringt de herinneringen, het verdriet wordt u te veel of u kunt het niet meer aan. Vooral ervaringen met extreem geweld hebben grote gevolgen. De nare ervaringen worden jaren verdrongen en blijven onverwerkt aanwezig. Vroeg of laat komen ze toch naar boven.

Kenmerken Trauma
(Psycho)trauma betekent dat u psychisch gewond bent geraakt. En net zoals een lichamelijke wond, moet die wond genezen. Verwerking van een trauma is dus een genezingsproces. Het kan lang duren, soms zelfs een leven lang, voordat u over het trauma heen bent. Niets is immers ingrijpender dan geconfronteerd te worden met de slechtheid van medemensen, de kwetsbaarheid van het leven en de eigen onmacht. Een trauma ontstaat door ingrijpende gebeurtenissen zoals de vreselijke gebeurtenissen van “Zwarte koninginnedag” in Apeldoorn. De gebeurtenis zelf maakt het verwerken moeilijk. De gebeurtenis is opzettelijk veroorzaakt, en is daardoor maar moeilijk te aanvaarden. 7 doden en vreselijke beelden. Mensen zitten vol emoties ten opzichte van de inmiddels overleden dader Karst Tates. Het geheel was in voor velen een overweldigende ervaring of u het nu van nabij heeft meegemaakt of dat u hetgeen via de televisie heeft meegemaakt. Het gevoel van angst en machteloosheid kan heel lang aanhouden. Die beleving van extreme angst en machteloosheid bemoeilijkt het verwerkingsproces.

Bestaande vanzelfsprekendheden zijn weg. Het beeld dat u heeft van uzelf en van de wereld is voorgoed veranderd. U voelt zich onveilig en onzeker en soms heeft u last van een schuldgevoel, zeker als u de gebeurtenis heeft overleefd terwijl anderen om het leven zijn gekomen.

Het is normaal dat omstanders de eerste paar dagen na de aanslag vol zitten van ongeloof, verdriet, verbijstering en afschuw. Feit is dat deze mensen gruwelijke dingen hebben gezien. Erken dat. De meeste omstanders houden geen gezondheidsklachten over aan een drama als in Apeldoorn. Mensen zijn onvoorstelbaar veerkrachtig, dat blijkt uit talloze onderzoeken.

Zo’n 10 procent van de betrokkenen krijgt wél gezondheidsklachten krijgt na een dergelijke calamiteit. Dat kan bijvoorbeeld het posttraumatische stresssyndroom (ptss) zijn.

Dertig jaar geleden was de gedachte dat we na een calamiteit snel hulp moesten bieden. Mensen moesten meteen gaan praten over wat ze hadden meegemaakt. Dat zou helpen bij de verwerking. Die gedachte is een mythe. We weten nu dat te veel hulpverlening kort na een drama zelfs schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Ook de familie moet niet telkens vragen naar wat voor schokkends iemand heeft meegemaakt. Als het slachtoffer zelf wil praten over zijn ervaringen, prima. Maar als iemand dat niet wil, zorg dan voor afleiding.

Sinds vanmorgen heeft de gemeente Apeldoorn een condoleancesite geopend. Daar kunnen blijken van medeleven worden geplaatst.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen