Schimmelinfectie OPC bij hiv-patiënten in Tanzania

Array

candidiasis-in-de-oropharynxHet proefschrift van tandarts Omar Hamza richt zich op klinisch en microbiologisch onderzoek van de schimmelinfectie candidiasis in de oropharynx (OPC) bij hiv-geïnfecteerde patienten in Tanzania. Dit onderzoek verschaft meer inzicht in OPC en draagt mogelijk bij aan de behandeling van de Tanzaniaanse patienten.

Enkele conclusies uit dit onderzoek zijn de volgende. De komst van HAART (therapie met anti-retrovitale middelen) heeft de prevalentie van mondaandoeningen bij volwassen hiv-geïnfecteerde patienten in Tanzania significant verlaagd, vergelijkbaar met de afname in ontwikkelde landen. OPC blijft echter de meest voorkomende met hiv samenhangende mondaandoening bij volwassenen. Bij kinderen komt deze aandoening op de tweede plaats.

De schimmel candida albicans is de meest frequent geïsoleerde species, zowel bij patienten met primaire OPC als bij patienten met terugkerende OPC. Candida-stammen in Tanzania hebben een grote gevoeligheid voor fungicide (schimmeldodend middel). Terugkerende OPC en eerdere medicatie met fungicide houden verband met verminderde gevoeligheid voor bepaalde azolen (schimmeldodende middelen).

Promovendus/a
O.J.M. Hamza
Proefschrift
Oropharyngeal candidiasis in HIV infection in Tanzania
Promotor(es)
prof. dr. P.E. Verweij
prof. dr. W.H. Palenstein Helderman
Copromotor(es)
dr. A.J.A.M. van der Ven
dr. M.I.N. Matee (School of Medicine MUHAS, Dar es Salaam, Tanzania)
Datum
woensdag 29 april 2009
Tijd
15.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen