Grootschalig gezondheidsonderzoek Limburgse gemeenten

Array

enqueteOp 16 mei valt bij ruim 25.000 inwoners van de provincie Limburg de ‘Gezondheidsenquête Limburg 2009’ in de brievenbus. De GGD Zuid Limburg en de GGD Limburg-Noord houden deze enquête in opdracht van alle Limburgse gemeenten onder inwoners van 17 – 65 jaar. Met het onderzoek brengen de GGD’en de gezondheid, leefstijl en woonomgeving van de volwassenen in kaart. Op basis van deze gegevens kunnen de Limburgse gemeenten samen met de GGD prioriteiten stellen en (lokaal) gezondheidsbeleid ontwikkelen en realiseren. Deelnemers kunnen een persoonlijk advies krijgen om hun leefstijl nog gezonder te maken. Dit is het resultaat van een unieke samenwerking met de Universiteit Maastricht.

Gezondheidsenquête Limburg 2009

Met de Gezondheidsenquête Limburg 2009 willen de gemeenten en de GGD’en de gezondheidssituatie van 17 – 65 jarigen in beeld brengen. In de enquête staan onder meer vragen over chronische ziekten, roken en alcoholgebruik, voeding en beweging en woonomgeving. Naar aanleiding van de uitkomsten kunnen voorzieningen worden getroffen en/of activiteiten worden georganiseerd.


Iedere stem telt!

Niet iedereen ontvangt een vragenlijst. Steekproefsgewijs zijn er willekeurig 25.000 17-65 jarigen uitgekozen, die een vragenlijst toegestuurd krijgen.<
Een goed en betrouwbaar beeld kan alleen worden verkregen als zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Om dit te onderstrepen worden er 15 VVV-bonnen van €100,= verloot onder de deelnemers.


Iedereen een persoonlijk advies!

Nieuw in dit onderzoek is dat de deelnemers ook informatie krijgen over hun huidige leefstijl. Via internet wordt een advies op maat gegeven over bewegen, voeding, alcoholgebruik en roken. Dit persoonlijk advies kan helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Deze methode is wetenschappelijk bewezen en is ontwikkeld door het Onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit Maastricht, onder leiding van Prof. Dr. H. de Vries.


Gezondheid Limburgers in beeld

Door dezelfde vragenlijst in heel Limburg uit te zetten kunnen de resultaten per gemeente(cluster) en per regio met elkaar worden vergeleken en kunnen er ook uitspraken op Limburgs niveau worden gedaan. Vanaf 2010 zullen de GGD’en rapporteren over de resultaten.

Bron: Gemeente Voerendaal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen