Longziekten hanteert nieuwe methode voor vroege opsporing longkanker

Array

Longziekten hanteert nieuwe methode voor vroege opsporing longkanker
longenDe afdeling Longziekten van het UMC St Radboud is recent gestart met een nieuwe techniek om longtumoren in een zeer vroeg stadium te kunnen opsporen: autofluorescentie bronchoscopie. Een bronchoscopie is ‘kijken in de luchtwegen’, met behulp van een dun flexibel slangetje. Aan het einde van het slangetje bevindt zich een videocameraatje, waarmee de longarts de luchtwegen kan inspecteren. Naast een ‘gewoon videocameraatje’ beschikt het UMC St Radboud nu, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, over een bronchoscoop met een extra cameraatje, waarmee fluorescerende opnamen gemaakt worden. Dankzij deze fluorescerende beelden worden ongezonde gebieden, die kunnen uitmonden in longkanker, veel eerder zichtbaar.

De methode gaat deel uitmaken van de sneldiagnostiek, die de afdeling Longziekten al ruim tien jaar met succes toepast. Hierbij ontvangen patienten met verdenking op longkanker binnen twee dagen een diagnose en behandelplan. De longartsen hopen dankzij de autofluorescentie-methode eerder te kunnen ingrijpen, waardoor de kans op genezing kan toenemen.

In totaal telt Nederland zo’n 9000 patienten met longkanker. Het UMC St Radboud stelt jaarlijks bij zo’n 400 nieuwe patienten longkanker vast, een aantal dat naar verwachting toeneemt. Vooral onder vrouwen wordt de ziekte steeds vaker vastgesteld. Zo’n 25 procent van alle sterfgevallen als gevolg van kanker in Nederland wordt veroorzaakt door longkanker.

Recente artikelen