Succes van ADHD-geneesmiddelen voorspellen met behulp van hersenpotentialen

Array

pillenHersenpotentialen kunnen helpen het succes van geneesmiddelen te voorspellen bij ADHD-patienten. Ook kan het helpen bij het in kaart brengen van afleiding en aandacht tijdens het rijden, en de invloed van medicijnen en drugs hierop. Dat blijkt uit onderzoek van Annelies Wester. Impulsiviteit en aandachtstekort kunnen leiden tot problemen in het dagelijkse leven. Zelfgerapporteerde impulsiviteit blijkt samen te hangen met meer riskante keuzes in goksituaties. Dit geldt niet voor rokers in vergelijking met niet rokers; de rokers doen alleen langer over het maken van keuzes.

Pathologische impulsiviteit en aandachtstekort (ADHD) worden behandeld met methylfenidaat, maar dat is niet effectief bij alle patienten. Het promotieonderzoek van Annelies Wester ondersteunt het idee dat metingen van hersenpotentialen het succes van therapie kunnen helpen voorspellen. Pathologische impulsiviteit en aandachtstekort zouden ook een negatief effect kunnen hebben op rijvaardigheid. Met behulp van de veel gebruikte maat voor voertuigcontrole (slingergedrag) heeft dit onderzoek dat idee niet kunnen bevestigen.

De aanbeveling van Wester is om sterker naar riskant rijgedrag te kijken. Om afleidbaarheid tijdens rijden te meten heeft Annelies Wester in dit onderzoek hersenpotentiaalreacties op irrelevante maar soms opvallende geluidsprikkels gemeten. In een gezond brein hebben deze prikkels geen effect op het slingergedrag. Daarmee samenhangend wordt de hersenpotentiaal-reactie op de opvallende prikkels kleiner zo gauw iemand gaat rijden.

08-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Annelies Wester, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Attention deficit and impulsivity: Driving, drugs and electrophysiology
Promotor 1: Prof.dr. J.L. Kenemans
Promotor 2: Prof.dr. H. van Engeland
Copromotor 1: Dr. K.B.E. Böcker
Copromotor 2: Dr. E.R. Volkerts

Bron: UU

One thought on "Succes van ADHD-geneesmiddelen voorspellen met behulp van hersenpotentialen"

  1. Fernand Haesbrouck

    Ik heb de studie niet gelezen, maar men verklaart iemand met een slingergedrag op de baan meteen als iemand die niet gezond zou zijn.Heeft de studie ook getest of mensen met een grote zelfdiscipline een gezond of ziek brein zouden hebben?Gaat de studie ook na of een zogenoemd minder gezond brein er baat bij heeft dat omwille van het tijdelijk drogeren ervan, er neuronen worden verwoest en hersencellen gaan afsterven?Werden ook reactietijden gemeten van de ongezonde breinen, die door een goed voorspelde therapie, op de baan zouden kunnen onder invloed van een cocaïne of amfetaminedoping?Die studie lijkt hier heel erg op een promotie voor chemicalien onder een opiumwetgeving, eerder dan een pleidooi om door tucht een gezonde zelfdiscipline aan te leren.Men voert aan dat een ADHD behandeling best scoort door de combinatie van beide.Noemen gedragstherapeuten het robotachtig gedrag dat ontstaat door neuronen te verwoesten dan de eigen uitgeroepen zelfdiscipline?Bij gebrek aan beter.En verzwijgt men de karakterstoornissen en agressie die daarbij ontstaat door het uiteindelijke controleverlies over het gedrag.Gelukkig komen de aldus gezond gemaakte breinen dan weer bij andere artsen terecht.Die andere medicatie voorschrijven.Maar dan zonder de hulp van hersenpotentialen.Want die hebben alleen gediend om het cirkus op gang te trekken.

Comments are closed.

Recente artikelen