Wetenschappelijk bewijs voor hypoallergene honden, zoals de Portugese Waterhond en Labradoodle, ontbreken

labradoodleSchaf geen hypoallergene hond of kat aan als je allergisch bent voor huisdieren. Dat is in het kort de boodschap van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) tijdens de Week van het Huisdier. Volgens het LICG kan deze boodschap veel ellende besparen. “Veel mensen denken dat nu president Obama voor zijn allergische dochter een Portugese Waterhond heeft aangeschaft, dit ras een prima alternatief is om allergische klachten voor honden te voorkomen. Wetenschappelijk bewijs dat hypoallergene honden, zoals de Portugese Waterhond en de Labradoodle, katten en paarden geen allergische klachten kunnen veroorzaken, is er echter niet”, aldus Ingrid Terreehorst, allergoloog bij de afdeling KNO van het AMC te Amsterdam.

Net als de allergoloog raadt ook het LICG het af om hypoallergene honden, katten of paarden te kopen als uit allergietesten blijkt dat men allergisch is voor honden, katten of paarden. “Deze dieren zijn in het algemeen vrij duur om aan te schaffen. Een Obama-hond zoals de Portugese Waterhond is bovendien niet voor iedereen geschikt. Het is een stoere, actieve, gespierde hond die veel beweging nodig heeft en een sterke eigen wil heeft”, aldus Ingeborg de Wolf, directeur van het LICG. “Bovendien is niet wetenschappelijk bewezen dat allergiepatienten van deze hypoallergene dieren geen allergische klachten kunnen krijgen. In geen enkel vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift is overtuigend bewijs gepubliceerd dat deze dieren geen stoffen maken die een allergische reactie oproepen. Het zou wel erg zuur zijn als je zo’n dier hebt aangeschaft en je toch weer last krijgt van je allergie”.
Terreehorst en De Wolf adviseren ook om geen andere dieren in huis te nemen als een allergie is vastgesteld. “Een allergie kun je opbouwen, ook als nu niet uit de allergietest blijkt dat je allergisch voor dat dier bent”, aldus Terreehorst.

Allergie voor huisdieren is één van de onderwerpen waar het LICG tijdens de Week van het Huisdier aandacht aan besteed.
De week van 9 t/m 17 mei staat in het teken van Samen gezond! Deze week is de Week van het Huisdier en zijn er talloze activiteiten, waaraan u deel kunt nemen. Bij de dierenartspraktijk, dierenspeciaalzaak, dierenpension of dierenasiel kunt u gratis het boekje van Jan, Jans en de kinderen ophalen. Dit boekje is speciaal voor de Week van het Huisdier gemaakt. In het boekje leest u van alles over overgewicht, ziektes die u van uw dier kunt krijgen, allergie voor huisdieren en EHBO, maar u vindt er vooral ook veel tips om samen met uw dier gezond te blijven. Op de website van de Week van het Huisdier vindt u nog veel meer extra informatie. bij u in de buurt. Op de website www.weekvanhethuisdier.nl kunnen huisdierbezitters veel meer lezen over dit onderwerp.

Veel activiteiten
Tijdens de Week van het Huisdier worden op talloze plaatsen activiteiten georganiseerd. Zo organiseert dierenspeciaalzaak “Dier all in” in Steenwijk op zaterdag 9 mei een fiets- en stepclinic, een wandeling, een workshop EHBO en kunt u voor vragen over gezonde voeding terecht bij dierenarts Simone Thissen, die daar ’s middags aanwezig is. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Op woensdag 13 mei organiseert dierenartspraktijk Noord-West Groningen talloze sportieve activiteiten. Deze dierenartspraktijk werkt daarvoor samen met A.O.C. Terra in Winsum en een doktersassistente. Bij de dierenartspraktijk in Gemert kunt u meedoen aan een fotowedstrijd. Ook kunt u er uw dier laten wegen en mocht uw dier wat te zwaar blijken, dan krijgt u er gratis advies. En het knaagdierenpension De Blaarkop in Nieuwe Wetering houdt op zaterdag 16 mei open huis. Klik hier voor een activiteit bij u in de buurt.

Op de website www.weekvanhethuisdier.nl kunnen huisdierbezitters veel meer lezen over dit onderwerp. Bovendien kunnen ze daar precies zien welke acties er bij hun in de buurt georganiseerd worden.

Bron: LICG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen