Kwaliteit ooglaserklinieken voldoende, infectiepreventie kan beter

Array

ooglaserkliniekPatienten die hun ogen laten laseren in speciale oogkaserklinieken krijgen over het algemeen een goede behandeling. Wel zijn nog verbeteringen noodzakelijk in het infectiepreventiebeleid. Ooglaseren is in korte tijd snel populair geworden. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 16.000  laserbehandelingen verricht.

De IGZ ontving de laatste twee jaar tenminste acht meldingen van ernstig oogletsel die verband hielden met een laserbehandeling. Daarom besloot de IGZ onderzoek te verrichten. Dit onderzoek leverde de volgende bevindingen op: De bekwaamheid van de behandelend oogartsen en de zorgprocessen zijn goed. Ook over de resultaten van de behandeling is de inspectie tevreden. Niet goed is dat ooglaserklinieken de richtlijnen voor infectiepreventie veel te weinig naleven. In veel gevallen heeft het personeel weinig kennis op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie van oogheelkundige instrumenten. Deze richtlijnen zijn te vinden op www.wip.nl.

Cerificering
De IGZ is tevreden over de manier waarop Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) het zorgproces en de beoordeling van het professioneel handelen door middel van certificering in de gaten houdt. Via visitaties toetst het NOG het professioneel handelen van de oogarts. Alle oogartsen die door het NOG zijn gecertificeerd, staan vermeldt op de lijst gecertificeerde refractiechirurgen. De IGZ is enthousiast over deze manier van zelfregulering.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder alle 46 klinieken die geheel of gedeeltelijk hun zorg aanbieden in Nederland. Vervolgens zijn 24 klinieken bezocht. Daaruit bleek dat er drie klinieken onder de maat functioneren. Deze drie klinieken werden tot tweemaal bezocht maar de wettelijke eisen en de voorwaarden voor verantwoorde zorg worden nog niet geheel gehaald.

Als bij het derde bezoek nog steeds niet aan deze voorwaarden is voldaan kan de IGZ in het uiterste geval besluiten de betreffende kliniek te sluiten. De IGZ stelt in dit onderzoek vast dat een duidelijke norm waaraan de behandelruimte moet voldoen nog ontbreekt. De inspectie heeft het Nederlands Oogheelkundig genootschap (NOG) gevraagd de norm “Consensus refractiechirurgie ” hier op aan te passen.

Op basis van dit rapport heeft de inspectie de 22 niet-bezochte klinieken verzocht een plan van aanpak te maken.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen