Per 1 januari 2010 nog geen betere bekostiging van COPD-zorg

Array

nzaDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) wil functionele bekostiging oftewel ketenDBC’s invoeren voor de zorg bij vier typen chronische aandoeningen:
1. diabetes
2. COPD
3 cardiovasculaire risico’s en
4. hartfalen.

Om deze in te voeren acht de NZA de aanwezigheid van een breed geaccepteerde zorgstandaard een noodzakelijke voorwaarde. Die standaards bestaan voor diabetes zorg en cardiovasculaire risico’s. Ze bestaan niet voor zorg bij COPD en hartfalen. Daarom krijgen de eerste twee aandoeningen per 1 januari 2010 wel en de laatste twee geen functionele bekostiging.

Dit staat te lezen in het recente NZA rapport Functionele bekostiging vier niet-complexe chronische zorgvormen. Dit nieuws lijkt mij teleurstellend voor al die leiders van COPD- en hartfalen-projecten. Hun professionele organisaties en de patientenorganisaties zijn thans aan zet om te komen tot een algemeen aanvaarde zorgstandaard voor COPD en hartfalen. Hun verdriet over een krakkemikkige bekostiging is nu nog niet weg te nemen. Tot zover dit bericht.

Op het congres Recente Ontwikkelingen in het veld, beleid en onderzoek van ketenzorg op 3 juli komt de bekostiging van ketenzorg uitvoerig aan de orde. Minister Klink opent het congres met een voordracht daarover en in tal van workshops komt dit thema aan bod. Wilt u naar dit congres met plenaire inleiders van Kaiser Permanente en van zorgketen Pantein en 28 (!) workshops? Wilt u bijblijven? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan. Tweehonderdveertig deelnemers uit het hele land gingen u al voor.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen