Mensen die Mediterraan eten hebben een hoger HDL dan mensen die Westers eten
ArrayMediterraan voedsel verhoogt HDL
Al langer was bekend dat Mediterrane eters lagere LDL-cholesterolgehaltes (slecht cholesterol) hebben. Nu is ontdekt dat Mediterrane voeding ook leidt tot hogere HDL-cholesterolgehaltes (goed cholesterol). Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Bos van de Wageningen Universiteit dat is gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Een laag slecht cholesterolgehalte en een hoog goed cholesterolgehalte verlagen de kans op hart- en vaatziekten.
Veelvuldig gebruik van olijfolie, het eten van veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, vis en een glaasje rode wijn per dag kenmerken de Mediterrane voeding. Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat olijfolie voor een deel verantwoordelijk is voor het gunstige effect van Mediterrane voeding op cholesterol. Daarnaast gaat het HDL-gehalte omhoog als je volledig Mediterraan eet. In de Wageningse studie vervingen onderzoekers een groot deel van het verzadigd vet (o.a. uit roomboter en andere ‘harde’ vetten) in de westerse voeding door enkelvoudig onverzadigd vet (o.a. olijfolie). Hierdoor daalde het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Vervingen de onderzoekers de westerse voeding volledig door Mediterrane voeding, dan daalde niet alleen het slechte LDL-cholesterol gehalte. Bij de proefpersonen steeg ook het goede HDL-cholesterolgehalte in het bloed.
Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd raken.
Eiwitcholesteroldeeltjes vervoeren cholesterol. Het LDL vervoert cholesterol naar de verschillende delen van het lichaam. Onderweg kan cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. LDL-cholesterol heet daarom ook wel het ‘slechte cholesterol’. Het HDL vervoert het teveel aan cholesterol juist af naar de lever. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol in de darmen en vervolgens in de ontlasting terechtkomt. Hieraan dankt het HDL-cholesterol de benaming het ‘goede cholesterol’.
Marieke Bos promoveert 27 mei bij prof. Edith Feskens en prof. Lisette de Groot aan Wageningen Universiteit.
Bron: WUR