Mensen die Mediterraan eten hebben een hoger HDL dan mensen die Westers eten

Array

Mediterraan voedsel verhoogt HDL
mediterraanse-keukenAl langer was bekend dat Mediterrane eters lagere LDL-cholesterolgehaltes (slecht cholesterol) hebben. Nu is ontdekt dat Mediterrane voeding ook leidt tot hogere HDL-cholesterolgehaltes (goed cholesterol). Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Bos van de Wageningen Universiteit dat is gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Een laag slecht cholesterolgehalte en een hoog goed cholesterolgehalte verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Veelvuldig gebruik van olijfolie, het eten van veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, vis en een glaasje rode wijn per dag kenmerken de Mediterrane voeding. Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat olijfolie voor een deel verantwoordelijk is voor het gunstige effect van Mediterrane voeding op cholesterol. Daarnaast gaat het HDL-gehalte omhoog als je volledig Mediterraan eet. In de Wageningse studie vervingen onderzoekers een groot deel van het verzadigd vet (o.a. uit roomboter en andere ‘harde’ vetten) in de westerse voeding door enkelvoudig onverzadigd vet (o.a. olijfolie). Hierdoor daalde het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Vervingen de onderzoekers de westerse voeding volledig door Mediterrane voeding, dan daalde niet alleen het slechte LDL-cholesterol gehalte. Bij de proefpersonen steeg ook het goede HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd raken.

Eiwitcholesteroldeeltjes vervoeren cholesterol. Het LDL vervoert cholesterol naar de verschillende delen van het lichaam. Onderweg kan cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. LDL-cholesterol heet daarom ook wel het ‘slechte cholesterol’. Het HDL vervoert het teveel aan cholesterol juist af naar de lever. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol in de darmen en vervolgens in de ontlasting terechtkomt. Hieraan dankt het HDL-cholesterol de benaming het ‘goede cholesterol’.

Marieke Bos promoveert 27 mei bij prof. Edith Feskens en prof. Lisette de Groot aan Wageningen Universiteit.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen