Geniet van de zon, maar zon verstandig

Array

zon-in-je-ogenRuim 40 procent van de volwassen Nederlanders beschermt zich niet goed tegen de zon wanneer ze bijvoorbeeld naar het strand of zwembad gaat. Tussen 1989 en 2006 is het aantal patienten dat in Nederland met huidkanker gediagnosticeerd wordt, toegenomen van ongeveer 15.000 naar ongeveer 36.000 patienten per jaar. Dit is meer dan een verdubbeling. KWF Kankerbestrijding helpt bij verstandig zonnen: meldt u voor een gratis zonkrachtbericht aan op http://www.alarmbericht.nl/
Zo kan iedereen zich tijdig beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Meer informatie over verstandig zonnen vindt u op zonverstandig en op zonbeter.
Voor informatie over kinderen en zon kijkt u op de site van Johnny Shadow.
10 Zonnetips voor de zomer
Zonnetips om de kans op huidkanker te verkleinen:
  1. Geniet van de zon, maar denk aan uw huid.
  2. Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
  3. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  4. Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
  5. Gaat u lang de zon in? Smeer onbedekte huid dan goed in met een antizonnebrandmiddel. Vraag bij de drogist of apotheek informatie over de juiste beschermingsfactor.
  6. Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen boven 18 jaar en mensen met huidtype 2, 3 of 4.
  7. Volg gebruiksinstructies van zonneapparatuur nauwkeurig op.
  8. Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies.
  9. Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts.
  10. Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag advies aan een huidarts.
Op initiatief van KWF Kankerbestrijding hebben deskundigen op het gebied van UV-straling, huidbescherming en huidaandoeningen deze richtlijnen opgesteld voor verstandig zonnen. Met deze maatregelen kan iedereen zich eenvoudig beschermen tegen teveel zon (óók bij werk, sport, spelen, tuinieren etc. in de zon).

Zonnetips voor kinderen

Kinderen spelen graag buiten in de zon. Met de volgende tips kunt u uw kind beschermen tegen te veel zon.
  • Kinderen onder de 12 maanden liever helemaal uit de zon houden.
  • Kies een antizonnebrandmiddel met een beschermingsfactor (SPF) van 20 of hoger.
  • Smeer kinderen een half uur voor het naar buiten gaan in.
  • Herhaal het insmeren van kinderen iedere twee uur, ook als het product waterbestendig is.
  • Laat kinderen in de schaduw spelen, in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt het hoofd en hun gezicht beschermen.
Kinderen zien ook hoe ouders omgaan met UV-bescherming. Geef ze daarom het goede voorbeeld.

Bron: KWF
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen