Belangrijke verbeteringen in behandeling peniscarcinoompatiënten

Array

Minder ingrijpende operatie, meer betrouwbare prognose voor patient
vumcIn Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 100 mannen te maken met een kwaadaardige tumor van de penis. Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek doen naar een zeldzame ziekte met een kleine patientenpopulatie is lastig. Promovendus Joost Leijte slaagde er als eerste in om wel voldoende patientenaantallen te onderzoeken. Dit leverde direct een aantal belangrijke verbeteringen op. Zo paste Leijte de methode aan om te bepalen in welk stadium een tumor zich bevindt. Hierdoor is het gemakkelijker te bepalen welke behandeling de patient nodig heeft. Ook is beter in te schatten in welk stadium de ziekte zich bevindt en wat de verwachtingen voor de patient zijn. De verbeteringen uit het onderzoek van Leijte zijn meegenomen in de nieuwe Europese richtlijn voor behandeling van deze ziekte. Joost Leijte promoveert met dit onderzoek op vrijdag 29 mei 2009 aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Naast aanpassingen van het huidige classificatiesysteem, onderzocht en bevestigde Leijte de betrouwbaarheid van de schildwachtklierprocedure bij het peniscarcinoom. De schildwachtklierprocedure wordt al geruime tijd gebruikt voor de behandeling van patienten met borstkanker. Bij patienten zonder tumoruitzaaiingen in de schildwachtklier kan een operatie, waarbij de lymfeklieren in de oksel worden weggehaald, worden voorkomen. In het geval van een peniscarcinoom geldt hetzelfde principe; de lymfklieren in de lies worden alleen weggehaald als er een uitzaaiing in de schildwachtklier aanwezig is. Hiermee wordt 80% van de patienten een ingrijpende liesoperatie, met een hoog aantal complicaties zoals een permanent dik been of infecties, bespaard. Uit het onderzoek blijkt dat de schildwachtklierprocedure een veilige methode is om peniscarcinoompatienten te behandelen. De methode wordt inmiddels in een aantal andere Europese landen toegepast.

Tenslotte vond Leijte dat het aantal controlebezoeken na de behandeling voor een belangrijk deel van de patienten drastisch teruggebracht kon worden, zonder dat daarbij de veiligheid van de patient in gevaar komt. Patienten hoeven nu nog maar één keer per half jaar op controle te komen, waar dit voorheen elke twee maanden was. Dit is een stuk minder belastend voor zowel patienten als artsen.

Leijte deed het onderzoek voor het NKI-AVL (Nederlands Kanker Instituut en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis) en werkte daarbij samen met een Engels ziekenhuis (schildwachtklierprocedure) en een Zweeds ziekenhuis (controlebezoeken). Hierdoor was het mogelijk om zo’n grote groep patienten te onderzoeken. Alle drie de bevindingen (het classificatiesysteem, de schildwachtklierprocedure en het aantal controlebezoeken), zijn opgenomen in de nieuwe Europese richtlijn voor de behandeling van peniscarcinoom.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen