Initiatiefwet tegen megafusie zorg

Array

Er moet een wetswijziging komen die de mogelijkheid biedt om een fusie van zorginstellingen te blokkeren wanneer die niet in het belang is van clinten en medewerkers. Daartoe zal de PvdA het initiatief nemen, zo kondigt PvdA Tweede-Kamerlid Agnes Wolbert aan: De PvdA wil de menselijke maat terug in de zorg. Wolbert: We willen geen zorginstellingen die steeds meer met fusies en reorganisaties bezig zijn, het gaat om de zorg. Voor Wolbert moeten bij een fusie de volgende vragen centraal staan: Is de organisatie nog wel lokaal herkenbaar en staat de organisatie nog wel in direct contact met de belangrijkste belanghebbenden?

De initiatiefwet moet het mogelijk maken dat fusies van AWBZ-instellingen, zoals verpleeg-en verzorgingshuizen en gehandicapteninstellingen, eerst worden getoetst op de vraag of de zorg optimaal afgestemd wordt op de lokale situatie. De zorg moet betaalbaar en toegankelijk blijven. Verder moeten patinten, consumenten, zorgaanbieders en gemeenten invloed kunnen uitoefenen op de vormgeving van de zorg in de regio.

De schaalvergroting door voortgaande fusies in de zorg is een reden om nu wettelijk te regelen dat fusies aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Wolbert: De Partij van de Arbeid wil niet dat er een situatie ontstaat dat er straks nog maar vier megagrote zorginstellingen in Nederland over zijn, waar vervolgens iedereen van afhankelijk is. Keer op keer blijkt immers uit onderzoek dat de kwaliteit van de zorg in kleine organisaties beter is dan die in de hele grote.

Wolbert reageert met haar voorstel op de grootste zorgfusie die gepland staat, tussen Stichting Philadelphia, de Evean Group en Woonzorg Nederland. Deze nieuwe organisatie, Espira, zou met 38.000 medewerkers en 225.000 clinten in n klap de grootste maatschappelijke organisatie van Nederland zijn. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft aangefgeven dat deze fusie negatieve gevolgen kan hebben voor de clinten, maar gaf groen aan de fusie. Huidige wet- en regelgeving biedt namelijk geen mogelijkheid om fusieplannen inhoudelijk te toetsen.    

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen