Stoppen met roken zou vergoed moeten worden

Array

stoppen-met-rokenZes op de tien Nederlanders vinden dat rokers gratis hulp en ondersteuning moeten krijgen als zij willen stoppen met roken. Dat blijkt uit een onderzoek onder een representatieve steekproef dat TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding begin april 2009 heeft uitgevoerd. Het onderzoek werd gehouden onder 1.085 Nederlanders van 18 jaar en ouder, waarvan er 27,2% rookten. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde minister Klink (VWS) onlangs om hulp en begeleiding voor rokers die willen stoppen, op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Om dit per 1 januari 2010 mogelijk te maken, moet minister Klink deze week nog hierover een besluit nemen.

KWF Kankerbestrijding is er groot voorstander van dat de stopondersteuning voor rokers in de basisverzekering wordt opgenomen. Stefan Wigger, beleidsmedwerker tabakontmoediging bij KWF Kankerbestrijding: ‘We weten dat rokers die hulp en begeleiding krijgen bij hun stoppoging twee tot drie keer zoveel kans hebben om succesvol te stoppen.  Dat is pure gezondheidswinst.’
Minister Klink liet zich in het verleden positief uit om hulp en begeleiding voor rokers te vergoeden. Ondanks dat de tijd dringt – zorgverzekeraars hebben tijd nodig om de maatregel per 1 januari 2010 te kunnen invoeren – heeft hij nog steeds geen besluit genomen.  In de afgelopen weken ontving de minister steunbetuigingen van vele organisaties uit binnen- en buitenland, die net als KWF Kankerbestrijding het belangrijk vinden dat rokers deze hulp en begeleiding krijgen.

Rokers willen stoppen

KWF Kankerbestrijding ziet de resultaten van het TNS NIPO-onderzoek als een duidelijke steun voor opname van stopondersteuning in de basisverzekering. Ook de rokers zelf zijn positief over de maatregel: zeven op de tien rokers zijn het eens met de stelling dat rokers gratis hulp en ondersteuning zouden moeten krijgen bij stoppen met roken. Opvallend is dat de helft van de ondervraagde rokers vindt dat zij gestimuleerd moeten worden om te stoppen met roken. Circa de helft van de Nederlanders (rokers en niet-rokers) vindt bovendien dat er een rol voor de huisartsen is weggelegd bij stoppen met roken; bij elk medisch contact zouden zij rokers moeten adviseren om te stoppen.

Kosten

Het CVZ heeft berekend dat als hulp en begeleiding voor rokers wordt opgenomen in het basispakket, er tussen de 90.000 en 140.000 rokers per jaar gebruik zullen maken van de ondersteuning. De kosten die dit met zich meebrengt schat het CVZ tussen de 20 en 30 miljoen euro. Van de respondenten vindt 66% dat een deel van de tabaksaccijnzen gebruikt zouden kunnen worden voor het financieren van deze gratis hulp. In 2008 ontving de Nederlandse staat 2,4 miljard euro aan accijnzen op tabak, terwijl er vanuit de overheid minder dan 5 miljoen euro beschikbaar was voor tabaksontmoediging.

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen