Schizofreniepatienten ergeren zich aan verkeerde benaming van hun ziekte

Array

Nieuwe naam voor Schizofrenie: Wat wordt er opgespeld?

Sinds ruim honderd jaar worden patienten met een specifieke psychotische vatbaarheid gelabeld met het tot de verbeelding sprekende woord “schizofrenie”. Inmiddels is “schizofreen” een gangbaar woord in de Nederlandse taal waarmee men een gespleten situatie of toestand benoemt. [Poster: Wat wordt er opgespeld?]

Zo vanzelfsprekend als het woord gebruikt wordt, zo weinig passend is het voor degenen die er mee te maken hebben. Vooral na de komst van de anti-psychotica is er voor de patient veel verbeterd. Van een gespleten geest of persoonlijkheid, laat staan een “meervoudige persoonlijkheid” is totaal geen sprake, zo is onder andere door de medicatie duidelijk geworden. Intussen is de beeldvorming wel gewoon doorgegaan als zou iemand met schizofrenie iets gespletens hebben. Toch is met de komst van internet de genuanceerdere informatie wel te vinden. Bijvoorbeeld bij Wikipedia. De tijdgeest is dus wel ten gunste van een juister begrip aan het verschuiven.

Patientenvereniging Anoiksis wilde iets gaan doen aan de beeldvorming en werd daarbij geholpen door een idee uit de achterban: schrijf een prijsvraag uit voor het bedenken van een nieuwe naam voor de ziekte schizofrenie. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen mag meedoen, patienten, familie, psychiaters, wetenschappers, kortom iedereen.

Een poster maakt duidelijk dat de prijsvraag een luchtig karakter heeft. Anoiksis wil vooral een discussie op gang brengen. Als dat gebeurt is de opzet geslaagd. Op 3 Oktober zal de vijfkoppige jury haar deskundig oordeel geven wie de Gouden Bleuler en eeuwige roem zal ontvangen. Bleuler is de psychiater die begin vorige eeuw de naam schizofrenie bedacht.

Voor meer informatie: www.anoiksis.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen