Familie Millecam heeft veel moeite met een groep extreme pro-regulieren die erop uit is een anti-alternatief signaal af te geven

Array

sylvia-millecamWe hebben er veel moeite mee dat over de rug van Sylvia een groep extreme pro-regulieren erop uit is een anti-alternatief signaal af te willen geven. Sylvia wordt door hen gezien als het symbool van de alternatieve geneeswijze, dat nu als een groot maatschappelijk kankergezwel weggesneden moet worden. Alleen omdat zij vinden dat de reguliere zorg de enige juiste weg is?

Oud-inspecteur voor de Gezondheidszorg Westerouen van Meeteren  heeft van de zaak Millecam een persoonlijke zaak gemaakt en zich aangesloten bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Stichting Skepsis. Samen zijn ze een procedure begonnen waarbij alsnog vervolging werd afgedwongen. Met andere woorden: de familie van Sylvia Millecam hebben nooit om de strafzaak gevraagd. Op zich vinden we het goed dat er naar de zaak wordt gekeken en er lering uit getrokken kan worden. Maar waarom nu speciaal dit geval? Vanwege de impact van Sylvia’s bekendheid? Maar BN’ers hebben toch ook recht op privacy? Of zijn die automatisch vogelvrij?! En hoe zit het met Sylvia’s zelfbeschikkingsrecht? Wij weten niet beter dan dat dit absoluut haar eigen keuze betrof en ze met geen mogelijkheid een ziekenhuis in te krijgen was. Sylvia stond het gewoonweg niet toe. Tot haar laatste snik.

In de rechtspraak is er niet eerder een uitspraak gedaan in relatie tot een zaak als deze. Het stoort ons heel erg dat Sylvia’s dood wordt gebruikt om jurisprudentie te realiseren. Op ons komt het over als een heksenjacht. Voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor de alternatieve behandelaars, maar tegen de reguliere verontwaardiging van een onbehandelde kanker en tegen het justitieel meten met verschillende maten. Bij de zaak Anna van der Heide, een onbekende Nederlander, zat de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Stichting Skepsis, Vereniging tegen de Kwakzalverij, justitie, overheid en media er niet zo bovenop als bij Sylvia. Toeval? Een bewuste of onbewuste keuze?

De aantijgingen laten Cees Renckens koud. Volgens hem heeft Millecam erg weinig  met deze zaak te maken. De vraag is of deze behandelaars een misdrijf hebben gepleegd. Elke arts kent patienten die aanvankelijk geen chemotherapie of bestraling willen en die na verloop van tijd toch gaan nadenken. Wij zien mensen van gedachten veranderen, op basis van gedegen argumenten. Ook Millecam moet een moment hebben gekend waarop ze twijfelde. Ze was kwetsbaar en is in die kwetsbaarheid de verkeerde kant op gestuurd.  Renckes betreurt het dat iedereen de geneeskunst mag beoefenen, behalve een aantal voorbehouden handelingen. Kwakzalvers hebben daardoor te veel status gekregen. Terwijl geneeskunde een moeilijk en riskant beroep is.’ We moeten terug naar de oude wet van Thorbecke: als je wilt genezen, moet je eerst een grondige studie hebben gedaan. Bovendien zal dan ook bij justitie het animo moeten groeien om alternatieve genezers aan te pakken. Slechts een handvol is de afgelopen jaren vervolgd.

Bron: Dutchtv & VtdK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Familie Millecam heeft veel moeite met een groep extreme pro-regulieren die erop uit is een anti-alternatief signaal af te geven"

  1. Ik vind het ook een heksenjacht. Alsof de reguliere wetenschap alle antwoorden heeft!!?? Hoeveel mensen overlijden er niet aan kanker terwijl ze in een regulier ziekenhuis behandeld worden? Hoeveel mensen overlijden er wel niet aan de bijwerkingen van een chemokuur? Ik vind het nogal arrogant allemaal.

  2. MIjn moeder had het continu benauwd en de dokter zei dat het astma was, later had ze heel erg veel pijn haar borst en keel ze is toen weer naar de huisarts gegaan, die zei haar dat het een ware griep was. De pijn werd zo hevig dat ze zaterdagnacht het ziekenhuis had gebeld, een arts kwam bij haar langs en vertelde dat ze last had van een slokdarminfectie, maar maandag had ze nog zo’n pijn toen is ze toch teruggekeerd naar de huisarts volgens haar was het niets ernstigs, ze kreeg toen toch een verwijzing naar het ziekenhuis odat mijn moeder er echt ops tond, toen ze aankwam bij het ziekenhuis wilden ze haar niet behandelen want er stond geen stempel van de arts op het forumulier, vervolgens kreeg ik die nacht een telefoontje van mijn moeder of ik toch de huisarts wilde bellen want naar haar wilde ze niet luisteren, mijn moeder is echt allesbehalve kleinzerig en hoorde aan haar stem dat er iets mis was , en inderdaad de dokter wilde komen. Ik ben toen zo tekeer tegen haar gegaan dat ze uiteindelijk wel is gegaan, daar vond ze mijn moeder op de grond, ze ging naast haar zitten en vroeg haar de pijn te beschrijven en ging in haar boek kijken en kon nergens vinden wat het nu kon zijn ze had wel een ambulance gebeld maar er moest een ambulance helemaal uit A’dam komen omdat er geen genoeg wagens waren in Lelystad, dit moest gelukkig zo zijn want toen deze mensen mijn moeder zagen liggen zeiden ze meteen dat het een hartinfarct was. Het bleek dat ze die zaterdag ook een hartinfarct had gehad, De schade was heel groot en haar toestand was ook kritiek het zag er ook naar uit dat ze het niet zou halen. Met mijn dochter was een soort gelijk geval die had last van haar knie, ik zei dat het waarschijnlijk reuma gezien ze er eerder last van had gehad, maar nee het was een of ander syndroom, 2 weken later was ieder gewricht in haar lichaam ontsoken en is ze in een rolstoel beland. het gaat gelukkig weer beter met haar en ze kan weer lopen, maar dit wisselt natuurlijk. Als een reguliere arts een fout maakt dan is het leed niet te voorzien we vertrouwen er ook klakkeloos in, bij een alternatieve geneeskundige is er altijd sprake van een keus, ook om die persoon te geloven, als iemand ervoor kiest om zich niet te laten behandelen bij een reguliere arts dan is dat zijn/haar keus en dat dients gerespecteerd te worden. Ik zou nml exact dezelfde keuze maken als Sylvia Millecamp. Maar daarom is een ander nog niet schuldig, de mensen die je opzoekt die zijn er om je pijn te helpen verlichten en om je angst minder te laten worden. Een reguliere arts doet vaak net alsof je een ding bent en luistert niet eens. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen zo is. Maar ik ben nog niet echt een goede fijne arts tegengekomen.

Comments are closed.

Recente artikelen