Verhogen van de influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers

42-19638929Ingrid Looijmans-Van den Akker ontwikkelde een interventieprogramma om het influenzavaccinatiegedrag onder gezondheidszorgmedewerkers in Nederlandse verpleeghuizen te veranderen. Dit resulteerde in een significant hogere, maar beperkte, influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers.

In 33 Nederlandse verpleeghuizen werd een trial uitgevoerd om de effecten van dit programma op de influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers te beoordelen. In de interventiegroep was de influenzavaccinatiegraad na dit programma gemiddeld 9% hoger dan in de controlegroep (25% tegenover 16%). Dit interventieprogramma resulteerde daarmee in een significant hogere, maar beperkte, influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers.

Verder liet Looijmans-Van den Akker zien dat in 2008 de gemiddelde influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers in Nederlandse verpleeghuizen nog steeds slechts 19% betrof. Om de influenzavaccinatiegraad bij gezondheidszorgmedewerkers verder te verhogen beveelt zij daarom aan om het interventieprogramma te verbeteren en het nationaal en over een langere tijdspanne te implementeren. Als dit echter niet resulteert in een voldoende hoge vaccinatiegraad, dan bepleit ze, onder bepaalde voorwaarden, implementatie van verplichte influenzavaccinatie bij gezondheidszorgmedewerkers in Nederlandse verpleeghuizen.

Ook toonde Looijmans-Van den Akker aan dat influenzavaccinatie bij patienten met diabetes mellitus type II effectief is, ongeacht de leeftijd, en dat bij rokers en niet-rokers dezelfde determinanten geassocieerd zijn met het niet accepteren van vaccinatie.

25-06-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Ingrid Looijmans -van den Akker, Geneeskunde Proefschrift: Increasing Influenza Vaccine Uptake. A Comprehensive Approach Promotor 1: Prof.dr. J.J.M. van Delden Promotor 2: Prof.dr. Th.J.M. Verheij Copromotor 1: Dr. E. Hak Copromotor 2: Dr. M.E. Hulscher

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen