Rechtbank spreekt Jomanda vrij ook de twee artsen gaan vrijuit

Array

openbaar_ministerieJomanda is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie achtte het zelfbenoemd genezend medium medeverantwoordelijk voor de dood van actrice Sylvia Millecam, maar de rechters volgden die redenering niet. De twee alternatieve artsen die Millecam behandelden krijgen ook geen straf. Tegen de twee alternatieve artsen eiste het OM acht (Jos K. uit Millingen aan de Rijn) en vier maanden (René B. uit Haarzuilens) voorwaardelijke celstraf. Zij worden niet verantwoordelijk gehouden voor Millecams dood.  Ook zouden zij twee jaar hun beroep niet mogen uitoefenen. Volgens de rechters waren de alternatieve genezers meer verantwoordelijk dan Jomanda. De rechter heeft de eindverantwoordelijke wel bij de artsen die haar behandelden gelegd. Volgens de rechters hebben zij Millecam wel schade toegebracht. Maar Millecam heeft vooral zichzelf in de waan gebracht. Jomanda heeft haar daarin gesteund en bevestigd”, stelt de rechtbank in het vonnis. De rechtbank vindt hen wel schuldig aan het benadelen van Millecam, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. De alternatieve artsen zijn echter al veroordeeld door het Medisch Tuchtcollege.

Daarnaast hebben zij veel negatieve aandacht gekregen en zijn zij veel in de media geweest. Volgens de rechters zijn hun praktijk en hun leven zodanig overhoop gehaald, en daarom worden ze niet verder gestraft. Volgens de rechters is het niet bewezen dat Jomanda Millecam heeft overtuigd dat ze geen kanker had. De actrice geloofde zelf dat ze geen kanker had. Ze wilde per sé geen reguliere behandeling, zoals chemotherapie of een operatie.

Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Jomanda zou de actrice hebben wijsgemaakt dat ze geen kwaardaardig gezwel had, maar een bacteriele infectie. Daadoor zou Millecam zich niet hebben laten opereren.Het OM had een jaar voorwaardelijke celstraf geeist voor Jomanda. Ook wilde het OM dat ze twee jaar geen healings meer mocht doen.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen