Spoedposten hebben weinig economische voordelen (3)

Array

spoedpostEen spoedpost heeft grote voordelen voor patienten (zie ook vorige artikelen over dit onderwerp).

Maar hebben ze ook economische voordelen? Besparen ze geld op korte of lange termijn? Zijn ze goedkoper dan gefragmenteerde zorg van alleenstaande SEH’s en losse huisartsenposten? Zijn ze hét beleidsinstrument om in te zetten om de hoge groei van het spoedzorggebruik (zes procent per jaar) in te dammen.

Mijn antwoord is dat ik het niet weet. Ik som enkele economische voor- en nadelen op. Indien zelfverwijzers zo veel mogelijk door een huisarts worden gezien, wordt een spoedpost goedkoper. Want een huisarts doet niet zo gauw een beroep op aanvullend onderzoek of op klinische opnamen ter observatie. Als de spoedpost ’s nachts geïntegreerd werkt, kunnen de nachtdiensten van SEH’s en huisartsenposten met minder personeel af. Zeker als ook nog wordt samengewerkt met de ambulancemeldkamer voor de telefonische triage gedurende de nacht en het visite rijden van de huisarts samen gaat met die van ambulanceritten. Maar als huisartsen de cultuur van ziekenhuizen overnemen om toch maar aanvullend onderzoek of observatie opnamen op te dragen, wordt de spoedpost duurder. En als de verschillende culturen ertoe leiden tot grotere doorstroming van personeel en meer ruzie, wordt de spoedpost ook duurder.

Kortom, ik kan zonder aanvullend onderzoek niet hard maken of spoedposten duurder of goedkoper zijn dan gebruikelijke zorg. De duivel zit in het detail van de spoedpost. Verder spelen lokale omstandigheden ook een rol. Als er dure nieuwbouw nodig is voor de spoedpost, dan verhoogt deze ook de kosten. Maar als de huisartsen spreekkamers tijdens kantoortijd te gebruiken zijn voor andere doeleinden leidt dit tot kostenverlaging.

Graag ontvang ik reacties van lezers met andere economische voor- en nadelen van het nieuwe fenomeen van spoedposten. De volgende aflevering gaat over de cultuurverschillen binnen een spoedpost. Deze serie afleveringen over spoedposten gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s, op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen