Ggz-instellingen ondertekenen convenant zorg asielzoekers

Array

ggz-nederlandVier GGZ-instellingen met expertise op het gebied van asielzoekers en vluchtelingen ondertekenen op vrijdag 26 juni een convenant waarin hun onderlinge samenwerking wordt vastgelegd. Deze dag is de United Nations International Day in Support of Victims of Torture en daarom gekozen als datum voor de ondertekening van het convenant.

Asielzoekers: complexe GGZ-patienten

Asielzoekers vormen een kwetsbare, heterogene groep, die vaak door ernstige vormen van geweld gedwongen zijn hun land te ontvluchten. Velen van hen hebben schokkende gebeurtenissen meegemaakt zoals oorlogsgeweld, mensenrechtenschendingen en desintegratie van gemeenschappen. In Nederland drukken andere problemen zoals verblijfsonzekerheid en opvangomstandigheden een stempel op hun leven. Het gaat om mensen voor wie verlies de rode draad in hun leven is.

Asielzoekers hebben veelal ernstige, complexe psychische problemen en dit vraagt om specialistische kennis van de geestelijke gezondheidszorg om deze clientengroep adequaat te behandelen. Dit is een belangrijke reden voor de vier instellingen om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Het gaat om de volgende instellingen:

De Evenaar (GGZ Drenthe), Psychotraumacentrum Zuid Nederland (Reinier van Arkel Groep), Phoenix (de Gelderse Roos) en Stichting Centrum ’45. Doel van de samenwerking is om de zorg voor asielzoekers en vluchtelingen landelijk te optimaliseren. Het convenant kent een aantal peilers, waaronder inhoudelijke samenwerking en samenwerking met betrekking tot onderwijs, onderzoek en beleid. Daarbij vervullen de vier instellingen ook een belangrijke rol in het uitdragen van kennis rond deze complexe groep clienten en zullen zij hun onderzoeksprogramma’s bundelen.

Ondertekening convenant en symposium

De ondertekening van het convenant wordt omlijst met een middagsymposium met als titel: Asielzoekers: complexe GGZ-patienten. Onder dagvoorzitterschap van Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland, zal het middagsymposium worden ingeleid door Jan-Wilke Reerds, voorzitter RvB Stichting Centrum ’45. Mw. Nurten Y. Albayrak-Temur, algemeen directeur COA, zal de rol van de COA toelichten.

Daarna zal vanuit de vier instellingen de complexiteit van de asielzoeker als GGZ-client worden toegelicht. Achtereenvolgens zal dat gaan over de complexe carrière van de asielzoeker (Ruud Jongedijk, psychiater Centrum ’45), de complexe klachten van de asielzoeker (Kees Laban, GGZ Drenthe) en de complexe behandeling van de asielzoeker (Boris Drozdek, Reinier van Arkel en Douwe van der Heide, de Gelderse Roos).

Na afloop van het symposium zal het convenant worden ondertekend door de Raden van Bestuur van de vier instellingen.

Bron: GGZ Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen