Etnische minderheden uitstekend bediend

Array

diamantEtnische minderheden uitstekend bediend door Canadese zorg
De Canadese regering gebruikt voor haar beleid om etnische minderheden te integreren de metafoor van het mozaïek. Iedere minderheid is een glinsterend steentje in een totaal kunstwerk. De metafoor is niet die van de smeltkroes, de melting pot, waarin alle USA-minderheden in één generatie worden samengesmolten tot Amerikanen. Canada is evenmin het land waarin minderheden worden ingeburgerd tot blonde, kaas etende standaardburgers.

Een voorbeeld van het Canadese mozaïek vormt de multiculturele patientenzorg. Patienten die de weg in de Canadese zorg niet kennen of artsen niet verstaan, krijgen steun vanuit hun eigen minderheidsgroep. De gezamenlijke minderheidsgroepen in de Canadese stad Edmonton bijvoorbeeld hebben daartoe uit eigen kring multiculturele gezondheidsmakelaars aangesteld waar iedereen die vastloopt in de zorg of sociale zekerheid terecht kan.

De makelaars werken voor het Multicultural Health Brokers Cooperative (MHBC). Ze staan in Edmonton onder leiding van de Chinese charismatische Yvonne Chiu. Zij hield een voordracht tijdens de studiereis van 31 Nederlandse en Zwitserse  ervaren professionals, zorgonderzoekers en zorgmanagers naar de Albertaanse miljoenen steden Calgary en Edmonton. Die reis vond plaats van 13 tot en met 20 juni en stond onder leiding van ondergetekende. Ook Nederlandse zorginstellingen kennen hun allochtone consulenten en tolken. De kracht van de MHBC is dat ze niet alleen vertalen, niet alleen voor de zorg werken en hun basis hebben binnen de etnische minderheidsgroepen. De PPP’s van Yvonne Chiu tref je binnenkort aan op website www.integratedcare.eu

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen