Kans op Q- koorts groter dan de kans op Influenza A / H1N1

0
261

koortsDe kans op Q- koorts is namelijk groter dan de kans op besmetting met Influenza A / H1N1. De GGD krijgt elke dag tientallen meldingen binnen. Maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan lijken niet te helpen. Er zijn dit jaar al meer mensen met Q-koorts besmet dan vorig jaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vorige week bekendgemaakt. Het aantal ziekenhuisopnamen is gestegen van 21 procent naar ruim 25 procent, zei een woordvoerder.Ruim de helft van de zieken woont in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant (het oostelijk deel van Noord-Brabant). Maar ook in de regio Utrecht komt de ziekte steeds vaker voor.
De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking. Tot enkele jaren geleden stond Q-koorts bekend als een beroepsziekte die sporadisch voorkwam bij veehouders en hun personeel. Een vaccinatiecampagne zal niet eerder dan volgend jaar tot minder ziektegevallen bij de mens leiden, maar zekerheid daarover bestaat nog niet.

Uit een overzicht van het RIVM blijkt dat Q-koorts inmiddels buiten het genoemde gebied veel voorkomt in Utrecht, Zuid-Limburg en in mindere mate op plekken in Zuid-Holland, Noord-Holland, Overijssel, Drenthe en Friesland.