Progressief verlies van hersenweefsel bij schizofrenie en hersenveranderingen bij gezonde volwassenen

Array

Rachel Brans beschrijft in haar proefschrift verschillende onderzoeken met als gemeenschappelijk doel: meer inzicht verkrijgen in de hersenen en de veranderingen die er plaatsvinden in het menselijk brein van zowel schizofreniepatienten als gezonde volwassenen.

Om te onderzoeken in hoeverre genetische en/of omgevingsfactoren (mogelijk ziektegerelateerde factoren) betrokken zijn bij de progressieve hersenveranderingen die we zien bij schizofreniepatienten, heeft Brans een longitudinale tweelingstudie uitgevoerd waarbij ze met een interval van vijf jaar twee MRI-scans van de hersenen maakte. Resultaten laten een progressieve afname in volumeweefsel zien bij zowel schizofreniepatienten als hun niet-aangedane broer en zus. Brans concludeert dat tenminste een deel van deze progressieve veranderingen in de hersenen toegeschreven kan worden aan genen die betrokken zijn bij de ziekte.

09-07-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Rachel Brans, Geneeskunde Proefschrift: The dynamic human brain Genetic aspects in schizophrenia and health Promotor 1: Prof.dr. H.E. Hulshoff Pol Promotor 2: Prof.dr. R.S. Kahn

Recente artikelen