Long Alliantie Nederland en Astmafonds op innovatieplatform

Array

copdLong Alliantie Nederland en Astmafonds op innovatieplatform COPD en zorgverzekeraars niet
Tijdens de tweede bijeenkomst van het innovatieplatform COPD (zie ook vorige bericht) heeft LAN-bestuurslid en fysiotherapeut Philip van der Wees de aanwezigen geïnformeerd over de ontwikkeling van de Long Alliantie Nederland. De eerste concrete mijlpaal waar deze recent opgerichte vereniging van verenigingen op dit moment aan werkt is de Zorgstandaard COPD. Deze moet eigen 2009 klaar zijn, zodat deze als basis kan dienen voor de functionele, integrale bekostiging van COPD-zorg vanaf januari 2010.

‘Als de Zorgstandaard COPD beschikbaar is, kunnen regio’s deze gebruiken om hun eigen protocollen aan te toetsen’, aldus Van der Wees. De LAN wil graag de ontwikkelingen die overal in het land gaande zijn stimuleren en is positief over het initiatief van ondergetekende om COPD-innovatoren uit het hele land bijeen te brengen.

Een van de uitgangspunten van de Zorgstandaard COPD zijn de kwaliteitscriteria COPD-zorg vanuit patientenperspectief, die onlangs zijn ontwikkeld door het Astma Fonds. Het Astma Fonds lichtte deze kwaliteitscriteria toe aan de leden van het Innovatieplatform en spoorde iedereen aan  om regionaal verder te bekijken hoe deze criteria gebruikt kunnen worden om de COPD-zorg verder te verbeteren. Het Astma Fonds kan regio’s hierbij ondersteunen. Ook is zij in gesprek met zorgverzekeraars over hoe zij deze criteria kunnen gebruiken bij de zorginkoop. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Maya Radstake [email protected]

Aan het Innovatieplatform COPD nemen ook een aantal zorgverzekeraars deel. Helaas waren zij deze bijeenkomst geen van allen aanwezig. Hopelijk zijn zij in oktober wel weer van de partij.

Auteur: Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen