Onrust over Lantus-insuline en kanker

Array

lantusIn het vakblad Diabetologia is een onderzoeksresultaat gepubliceerd over een mogelijke relatie tussen de insulinesoort glargine (merknaam Lantus®) en kanker. Men spreekt over een iets vergroot risico op borstkanker bij vrouwen en een mogelijk groter risico op tumorvorming bij oudere mensen (leeftijden worden niet genoemd). Diabeteswetenschappers pleiten voor nader onderzoek, omdat uit deze onderzoeksresultaten geen eenduidige conclusie getrokken kan worden.

Onderzoekers en deskundigen zijn het erover eens dat er nog geen sluitend bewijs is dat Lantus de kans op kanker vergroot, maar dat verder onderzoek nodig is. Dat gebeurt ook op dit moment. Ook gaat het, voor zover bekend, niet om andere vormen van kanker en ook niet om mensen met diabetes type 1. Het gaat ook niet om andere soorten insuline.

De EASD (European Association for the Study of Diabetes) benadrukt dat insuline en insuline-analogen zoals Lantus geen kanker veroorzaken. Wel is het misschien zo dat ze bestaande kanker kunnen beïnvloeden doordat ze bijvoorbeeld cellen sneller later groeien. Het is bovendien al langer bekend dat mensen met diabetes type 2 hoe dan ook een iets grotere kans hebben op kanker dan mensen zonder diabetes.

Sanofi-aventis, de producent van Lantus, meldt dat klinische studies geen verband laten zien tussen het gebruik van deze insuline en kanker. De veiligheid van patienten staat voor hen voorop. Sanofi-aventis zal, in nauwe samenwerking met de registratieautoriteiten en de wetenschappelijke experts, de intensieve monitoring van de veiligheid van Lantus voortzetten. “Op basis van uitgebreide klinische studies met meer dan 70.000 patienten en de ervaring na registratie (24 miljoen patientjaren), staat sanofi-aventis achter de veiligheid van Lantus,” aldus Jean-Pierre Lehner, hoofddirecteur medische zaken van sanofi-aventis. Naast de redactie van Diabetologia vindt ook sanofi-aventis dat de patientenregistraties, op basis waarvan het onderzoek is gedaan, geen eenduidige conclusies leveren.

Wat staat er in het artikel in Diabetologia?
Diabetologia doet verslag van vier studies naar het gebruik van insuline-glargine sinds 2000. Uit het eerste onderzoek, onder 127.000 mensen met diabetes in een database van een Duitse verzekeraar, kwam naar voren dat bij gebruik van glargine een steeds iets groter risico op kankervorming optrad. Het eventuele risico op kanker bij glargine werd vergeleken met kankerrisico bij een humane insuline; glargine is een analoge insuline. Twee redacteuren van Diabetologia, tevens diabeteswetenschappers uit Zweden en Groot-Brittannie, hebben vervolgens eigen databaseonderzoek gepleegd. In Zweden werd geconstateerd dat mensen die alleen glargine gebruiken, een iets groter risico lopen. In Schotland bleek geen sprake te zijn van een duidelijke connectie tussen glargine en een iets verhoogd risico op kanker.

Mogelijk toeval
De redacteuren benadrukken dat de onderzochte groep ook andere kenmerken deelt die op een hoger risico op kanker duiden: hogere leeftijd, meer overgewicht, hogere bloeddruk. Om deze redenen hadden de patienten ook de glargine voorgeschreven gekregen. De redacteuren vinden de aantallen onderzochte patientengroepen zo klein dat zij denken dat de onderzoeksuitkomst ook kan wijzen op een toeval. Men benadrukt dat het gebruik van insuline niet zorgt voor kanker, maar dat glargine ervoor zou kunnen zorgen dat kankercellen sneller groeien. De redacteuren zeggen dat ze er ook naast kunnen zitten met deze eerste conclusie en dat er helemaal geen relatie bestaat.

Gebruik van insuline

Sanofi-aventis, Diabetesvereniging Nederland, andere diabetesorganisaties, de redactie van Diabetologia en de Europese Associatie voor de Studie van Diabetes (EASD) benadrukken dat Lantusgebruikers hier niet zomaar mee moeten stoppen. Dit brengt namelijk veel grotere risico’s met zich mee. De wetenschappelijk zeer goed onderlegde Amerikaanse Diabetesvereniging (ADA) benadrukt dat het veel te vroeg is om conclusies te trekken uit dit onderzoek. De resultaten spreken elkaar teveel tegen en er zijn teveel onduidelijkheden om direct te stoppen met het gebruik van Lantus. Lantus is, zoals alle geneesmiddelen in de Europese Unie, vooraf uitgebreid getest en door onafhankelijke instellingen getoetst voordat het op de markt is gebracht bij de behandeling van diabetes.

Advies
Indien u Lantus® insuline gebruikt en u wenst over te stappen naar een andere insuline, zijn er wel alternatieven beschikbaar. Dit kunt u met uw arts bespreken. Stop nooit zomaar met insulinegebruik, dit richt veel grotere schade aan!

Bron: informatie en standpunt van de EASD
Zie voor meer uitleg ook
www.diabeter.nl, kijk onder Nieuws
Bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen