Nieuwe oorontsteking door antibioticum

Array

oorEen oorontsteking bij jonge kinderen behandelen met antibiotica vergroot de kans dat de ontsteking binnen 2,5 jaar terugkomt. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal van 1 juli. Ze pleiten voor terughoudend gebruik van antibiotica bij kinderen met oorontsteking.

In het onderzoek werden 168 kinderen met een acute oorontsteking behandeld met het antibioticum amoxycilline of met een placebo. Na 2,5 jaar analyseerden de onderzoekers via een vragenlijst aan de ouders de gezondheid van de kinderen ná de oorontsteking. Het blijkt dat kinderen die met het antibioticum behandeld zijn twintig procent meer kans hebben op een nieuwe oorontsteking. De ontsteking kwam terug in 47 van de 75 kinderen (63 procent) in de antibioticumgroep en slechts in 37 van de 86 kinderen (43 procent) in de placebogroep. Overigens ondergingen kinderen in de placebogroep wel vaker chirurgische ingrepen aan keel, neus of oren.

Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van antibioticagebruik bij jonge kinderen op deze manier onderzocht worden. Epidemioloog dr. Maroeska Rovers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht leidde het onderzoek. “De resultaten betekenen dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica bij kinderen met een oorontsteking. Misschien beïnvloeden antibiotica het immuunsysteem en worden de kinderen daardoor vatbaarder voor nieuwe infecties. Bovendien kan onnodig gebruik van antibiotica tot resistentie leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn.”

Acute oorontsteking (acute otitis media) is een van de meest voorkomende infecties bij jonge kinderen. Het is ook de belangrijkste oorzaak van antibioticagebruik in deze groep. De huidige NHG-richtlijn adviseert antibiotica bij een selecte groep van kinderen onder de 2 jaar, en een afwachtend beleid bij kinderen boven de 2 jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd in 53 huisartsenpraktijken in Nederland. Bij het begin van het onderzoek waren de kinderen een half tot twee jaar oud.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen