Akkoord over wet cliëntenrechten zorg

Array

dag-van-de-rechten-van-de-patientDe toekomstige wet clientenrechten zorg maakt het voor clienten makkelijker om te kiezen voor de zorgaanbieder die het beste bij zijn zorgvraag past. De Wcz brengt de rechten van de client bijeen in één wettelijk regeling. Daardoor krijgt de client een sterkere positie ten opzichte van de zorgaanbieder. De rechten gelden voortaan niet alleen bij geneeskundige behandeling, maar in alle relaties tussen clienten en zorgaanbieders, dus ook in de care. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel clientenrechten zorg (Wcz) van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker, mede namens minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Ter Horst (BZK).Verplichtingen voor zorgaanbieders
De naleving van de rechten is straks gemakkelijker afdwingbaar bij een externe geschilleninstantie. Uit de rechten van clienten vloeien uiteraard verplichtingen voort voor zorgaanbieders. Het bestuur van zorginstelling is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. De eisen rond goed bestuur worden daarom aangescherpt.

Toezicht op naleving
De IGZ ziet toe op de naleving van alle verplichtingen die voor zorgaanbieders voortvloeien uit deze wet.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies aangeboden aan de Raad van State. De bedoeling is om de wet in 2011 in werking te laten treden.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen