Scheiden van wonen en zorg niet verplichten

Array

thuiszorgStaatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie hebben de Kamer in een brief laten weten dat zij voorlopig afzien van een verplichte financiele scheiding van wonen en zorg. Wel willen zij het huidige beleid dat al gericht is op het stimuleren van scheiden van wonen en zorg en daarmee de diversiteit van wonen in de zorg krachtig voortzetten.

Voldoende prikkels
Op basis van enkele onderzoeken concluderen de bewindslieden dat het huidige beleid al voldoende prikkels biedt om tot meer variatie in het aanbod te komen. Voorbeelden uit de gehandicaptensector laten hierin al veel diversiteit zien. Bovendien denken zij dat voortzetting en uitbreiding van het huidige stimuleringsbeleid even effectief zal zijn als een verplichte omschakeling.Niet verplichten
Zo’n verplichte omschakeling heeft bovendien een aantal problematische kanten. Mensen met een smalle beurs, vooral alleenstaanden, zouden er te veel op achteruitgaan. Veel ouderen met een verblijfsindicatie zouden moeite kunnen hebben met de regievoering over hun eigen woon- en zorgpakket. Organisaties met meerpersoonskamers kunnen voor een aparte huur onvoldoende woonkwaliteit bieden en stevenen zo op leegstand af.

Verder op huidige koers
Uitstel van de verplichte omschakeling betekent echter niet dat de regering afziet van het scheiden van wonen en zorg. Integendeel, de stimuleringsmaatregelen worden voortgezet en uitgebreid. De afschaffing van het bouwregime zal er aan bijdragen dat de meerpersoonskamers zullen gaan verdwijnen. Door de invoering van Zorgzwaartepakketten met een normatieve huisvestingscomponent zullen organisaties geleidelijk worden voorbereid op een eigen ondernemerschap in het wonen én de zorg.  Het kleinschalig wonen zal verder worden gestimuleerd met een nadruk op het kleinschalig wonen voor mensen met dementie, liefst op verschillende locaties in de wijk. Daarmee wordt ook de fysieke bereikbaarheid van de zorg beter.

Aanvullende maatregelen
Het Volledig Pakket Thuis zal verder worden gestimuleerd. Met name de haperende samenwerking tussen verschillende autoriteiten en een betere aansluiting van intramurale op extramurale bekostigingsystematiek wil men aanpakken. Ook het persoonsgebonden budget zal blijven bestaan als instrument om de keuzevrijheid van de client te vergroten.

De eigen bijdragen in de AWBZ zijn ingewikkeld en houden geen rekening met kwaliteitsverschillen. Dat leidt tot onbedoelde effecten zoals leegstand van oudere voorzieningen met weinig privacy. De minister wil onderzoeken hoe dit beter geregeld kan worden.
Tot slot zal het actieplan ‘Beter thuis in de buurt’ de samenwerking tussen partijen, onder regie van de gemeente, moeten bevorderen om zo tot een samenhangende sociale infrastructuur in wijken te komen.

Bron:KCWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen