Sleutelgatoperatie voor rughernia minder effectief

Array

sleutelgat-operatie-hnpOpereren met de sleutelgattechniek is minder effectief dan de standaardoperatie voor een hernia in de onderrug. Dat zijn de verrassende onderzoeksresultaten die Mark Arts, onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en neurochirurg in het Medisch Centrum Haaglanden, deze week in The Journal of the American Medical Association (JAMA) publiceert.

Aan het onderzoek, onder leiding van prof.dr. Wilco Peul, hoogleraar neurochirurgie in het LUMC en neurochirurg in het MCH, deden 328 patienten mee die langer dan acht weken beenpijn hadden van een rughernia. De patienten kregen gedurende het eerste jaar niet te horen welke van de twee behandeltechnieken zij hadden geloot: de gangbare herniaoperatie, waarbij de spieren opzij worden geschoven, of de minder ingrijpende sleutelgatoperatie. Bij deze ingreep wordt de spier niet losgemaakt, maar verwijdert de chirurg de hernia via een buisje door de rugspier.Beter herstel na gangbare operatiemethode
De verwachting was dat patienten die met de nieuwe ‘buisjesmethode’ geopereerd waren, minder rugpijn zouden hebben en sneller weer hun dagelijkse werkzaamheden konden oppakken. Dat bleek niet zo te zijn. Onderzoeker Mark Arts: “Iedere nieuwe operatietechniek zou dan ook eerst met de gouden standaard moeten worden vergeleken alvorens op grote schaal toe te passen.” Een jaar na de operatie was 79 procent van de patienten die volgens de gangbare methode geopereerd was, goed hersteld. Bij patienten die de nieuwe sleutelgatoperatie hadden gehad was dat 69 procent.

Om de oorzaken van de mindere effectiviteit van de sleutelgatoperatie te kunnen vaststellen, is verder onderzoek nodig. De onderzoekers vermoeden dat het komt door het verminderde overzicht van de chirurg tijdens de sleutelgatoperatie. Tot nu toe nam men onterecht aan dat de sleutelgatoperatie beter zou zijn voor het herstel. Dit komt vermoedelijk door de specifieke groep patienten die tot nu toe voor de sleutelgatoperatie koos. Dat waren vaak topsporters en zakenmensen die zeer gedreven waren om snel weer op de been te zijn.

Bron: LUMC & MCH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen