Spoedeisende hulp verpleegkundigen: Door groeiende personeelstekorten moet SEH vaker ambulances weigeren

Array

spoedhulpPatienten kunnen straks niet meer met een gerust hart naar de spoedeisende hulp. Door groeiende personeelstekorten zullen er meer fouten worden gemaakt. Er zijn al ziekenhuizen die ambulances weigeren. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) na een eigen arbeidsmarktonderzoek onder zestig ziekenhuizen.Bijna twee derde van de spoedeisende hulpen heeft te weinig personeel. Begin dit jaar kwamen de ziekenhuizen 280 spoedverpleegkundigen tekort. ,,Tegelijkertijd neemt het aantal patienten toe,” zegt Peter Bocxe van de vereniging. Gevolg: ,,Een grote werkdruk, meer fouten en dus een achteruitgang van de zorgkwaliteit.”

Sluiting van spoedafdelingen voor de ambulancediensten leidt ertoe ‘dat patienten die dringend zorg nodig hebben naar een ander ziekenhuis moeten’. Volgens Bocxe is het nog niet zo dat ze de deuren sluiten voor patienten die in levensgevaar verkeren. ,,Maar als we geen maatregelen nemen, dan is dat onvermijdelijk de toekomst.”De werkdruk is namelijk een van de redenen waarom verpleegkundigen vertrekken. Onder hen zijn veel 50-plussers. ,,Dit is geen werk dat je tot je pensioen kunt doen. Dat is zorgwekkend.”

Volgens Bocxe moeten er snel maatregelen worden genomen. Ziekenhuizen zelf zijn wel bezig met personeelswerving en interne opleidingen. Werving levert vaak niet veel op: 31 procent van de vacatures staat langer dan een half jaar open. En het probleem van opleiden is dat het bij de bestaande personeelsbezetting moet gebeuren.

De NVSHV stapt met het onderzoek naar minister Klink (Volksgezondheid) om meer geld te vragen voor de personele problemen.

Bron: AD & NVSHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen