Dr. Adone Mohd Sarip ontvangt Athena-premie

Array

adone-mohd-saripDr. Adone Mohd Sarip ontvangt van NWO Chemische Wetenschappen (CW) de Athena-premie ter waarde van € 100.000. De premie is gekoppeld aan haar aanstelling, met ingang van dit jaar, als universitair docent aan het Erasmus MC.

De officiele uitreiking zal later dit jaar plaatsvinden. Het is de tweede keer dat NWO-CW de Athena-premie toekent. NWO Chemische Wetenschappen wil met het Athena-programma de benoeming van talentvolle vrouwelijke onderzoekers op een vaste positie stimuleren. De premie is dan ook bestemd voor vrouwelijke wetenschappers die een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO-CW hebben verworven, en gedurende hun Veni-project een vaste aanstelling krijgen.

Onderzoek Mohd Sarip
Dr. Mohd Sarip ontving in december 2007 een Veni-subsidie van ruim twee ton voor haar onderzoek naar Polycomb Group-eiwitten. Deze eiwitten zijn betrokken bij de ontwikkeling van de eigenschappen van een cel, maar ook bij ziektes zoals kanker die de identiteit van cellen verstoren. Mohd Sarip onderzoekt hoe deze eiwitten functioneren en samenhangen, en hoopt daarmee hun rol bij celontwikkeling te verhelderen. Ze maakt daarvoor gebruik van een combinatie van proteomics (gericht op het functioneren van eiwitten), biochemie en systeembiologie. Met de haar toegekende Athena-premie zal Mohd Sarip dit onderzoek verder uitbreiden.

Vrouwen in de wetenschap
In Nederland is het percentage vrouwen werkzaam in de bèta en technische wetenschappen kleiner naarmate de positie hoger is. Zo zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de rangen van universitair docent (UD), universitair hoofddocent (UHD) en hoogleraar.

Met het succesvolle Aspasia-programma bevordert NWO de doorstroom van vrouwelijke Vidi- en Vici-laureaten naar UHD- en hoogleraarposities. Het gebied Chemische Wetenschappen vindt echter aanvullende actie nodig om te bewerkstelligen dat ook vrouwen uit de grote groep postdocs met een tijdelijke aanstelling, doorstromen naar een vaste wetenschappelijke positie in de chemie.

De Athena-premie
De CW Athena-premie is vernoemd naar de Griekse godin Athene, de godin van de wijsheid. Het bedrag van € 100.000 wordt verstrekt voor een periode van maximaal drie jaar ten behoeve van het onderzoek van de Veni-laureaat.

Recente artikelen