Klink: huisarts spil in samenhangende zorg

Array

minister-klink-door-jan-de-leeuw-medicalfactsMinister Klink wil betere zorg voor chronisch zieken. Dit moet samenhangende zorg zijn, dicht bij de patient. Huisartsen spelen hierbij een belangrijke rol. Klink heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven. Goed georganiseerde, samenhangende zorg leidt tot betere zorg voor chronisch zieken, tegen lagere kosten. Klink wil dat huisartsen hierbij een belangrijke rol spelen, zodat de patient centraal staat en de zorg beter wordt afgestemd.

Eerder schreef de minister al aan de Kamer dat hij de kwaliteit van zorg voor chronische patienten wil verbeteren, onder andere door het stimuleren van ketenzorg. Hierbij staat de patient centraal in de behandeling en neemt hij actief deel aan het zorgproces.

Betere zorg voor chronisch zieken is nodig omdat het aantal patienten dat lijdt aan chronische aandoeningen in Nederland fors toeneemt. Zo zullen er in 2025 bijvoorbeeld naar verwachting 1,3 miljoen diabetespatienten zijn. Dat is een toename van 35% in 15 jaar tijd.

De zorguitgaven stijgen sneller dan de economie en daarom zijn ingrijpende maatregelen in de gezondheidszorg noodzakelijk. Het is daarom belangrijk dat inzichtelijk wordt welke kwaliteit van zorg geleverd wordt tegen welke prijs. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld nog doelmatiger geneesmiddelen voorschrijven dan ze nu doen. Het gaat vooral om maagzuurremmers en cholesterolverlagers. Om dit te stimuleren gaat Klink het inschrijftarief dat huisartsen ontvangen voor ingeschreven patienten in 2010 verlagen met EUR 60 miljoen. Huisartsen kunnen dit in 2011 dan weer terugkrijgen als ze doelmatiger geneesmiddelen hebben voorgeschreven.

Bron: VWS/Kies Beter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen