Virus risicofactor voor kanker in hoofd/hals gebied

Array

hpv1Het Humane Papillomavirus (HPV) blijkt een mogelijke risicofactor voor het ontstaan van tumoren in het hoofd/hals gebied. Tot nog toe werd aangenomen dat roken en overmatig alcoholgebruik de hoofdoorzaken zijn van deze kankersoort. In het hoofd/hals gebied komen tumoren van de keel, mondholte en strottenhoofd het meest voor. HPV is bekend als de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Promovendus Serge Smeets concludeerde dat dit virus in zijn onderzoek in tien tot twintig procent van de gevallen de oorzaak was van het ontstaan van tumoren in het hoofd/hals gebied. Smeets promoveerde onlangs aan het VU medisch centrum te Amsterdam. Nader (internationaal) onderzoek moet overigens nog uitwijzen wat de precieze rol van de risicofactoren is bij het ontstaan van deze kankersoort.
Detectiemethode
Smeets vond deze resultaten na DNA-onderzoek uit kankerweefsel van eenenvijftig patienten. Hij bootste het effect van een HPV-infectie na in een speciaal modelsysteem voor hoofd/hals kanker. Ook ontwikkelde hij een nieuwe methode waarmee met honderd procent zekerheid vastgesteld kan worden of HPV de veroorzaker is van de tumor. Zo’n detectiemethode bestond nog niet.

Specifieke behandeling
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2.500 mensen te maken met kanker in het hoofd/hals gebied. Volgens Smeets zou bij 250 tot 500 van deze patienten een besmetting met het HPV-virus de oorzaak kunnen zijn. Voor de behandeling van deze kankersoort is het belangrijk om te weten of de tumor wordt veroorzaakt door HPV. Uit het literatuuronderzoek blijkt namelijk dat HPV-tumoren beter reageren op therapieen, zoals chemotherapie en bestraling. In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn patienten met een door HPV veroorzaakte tumor minder belastende behandelingen te geven. Ook wordt nu onderzoek gedaan naar behandelingen die precies gericht zijn op het virus.

Vaccinatie
Hoe HPV in het hoofd/halsgebied terechtkomt heeft Smeets niet onderzocht. Ook zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden naar de consequenties voor bijvoorbeeld vaccinatie voor HPV. Nu worden meisjes gevaccineerd voor HPV om baarmoederhalskanker te voorkomen. Het is nog onduidelijk of door deze vaccinatie ook kanker in het hoofd/hals gebied voorkomen kan worden.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen