Bonus voor huisarts moet van tafel

Array

dokterstas huisarts tasMinister Klink wil huisartsen met een prestatiebonus belonen als zij goedkopere medicijnen gaan voorschrijven. De CG-Raad is zeer verontrust over deze afspraak tussen het ministerie en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Bij het voorschrijven van een recept moet het gaan om wat de patient nodig heeft. Niet om een financieel belang van de huisarts. Bonussen verstoren de relatie tussen patient en arts.
De afspraak tussen het ministerie en de LHV heeft te maken met een bezuiniging van 60 miljoen op de huisartsenzorg. Huisartsen verliezen daarmee een deel van hun inkomen. Door goedkoper te gaan voorschrijven kunnen zij deze bezuiniging terugverdienen. Het gaat daarbij vooral om cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

De CG-Raad pleit al jaren voor het goed en doelmatig voorschrijven van medicijnen, waarbij het belang van de patient voorop staat. Het uitgangspunt is “goedkoop als het kan, duur als het moet”. Een arts mag daarbij niet in de verleiding komen om bij zijn advies aan de patient te denken aan zijn eigen financiele beloning. Het is ethisch en maatschappelijk ongezond artsen met een prestatiebonus in hun medisch handelen te beïnvloeden. Prestatiebeloningen horen niet thuis in de spreekkamer en ondermijnen de vertrouwensrelatie tussen patient en arts.

De afspraak tussen het ministerie en de LHV is dan ook vreemd. In de industrie zijn prestatiebeloningen tegenwoordig verboden en ook zorgverzekeraars zijn afgestapt van deze bonussen. Nu voert de overheid zelf prestatiebeloningen in.

De CG-Raad hoopt dat het ministerie en de LHV deze afspraak van tafel vegen en een nieuwe afspraak maken. Een afspraak die goed is voor de patient en waarbij er een gezond evenwicht is tussen prijs en kwaliteit.

Bron: CG-Raad

Recente artikelen