NZa: Betere samenhang tussen curatieve en penitentiaire voorzieningen

Array

gevangenisDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het Ministerie van Justitie om per 2010 de DBC- productstructuur in te voeren voor forensische zorg in een strafrechtelijk kader. Vanwege de beveiligingscomponent heet deze systematiek Diagnose Behandeling (en Beveiliging) Combinatie. Invoering van de DB(B)C-systematiek leidt tot een betere samenhang tussen curatieve en penitentiaire voorzieningen. Patienten krijgen meer dan nu een behandeling op maat waardoor de kans op recidive verkleint. Het advies staat in het rapport ‘Advies Forensische Zorg’ van de NZa.

Forensische zorg in strafrechtelijk kader wordt gegeven aan volwassenen die geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg nodig hebben. De patienten hebben een strafrechtelijke titel. De systematiek van Diagnose Behandeling (en beveiliging) Combinatie wordt gebruikt om de zorg te beschrijven die deze patienten ontvangen en sluit zoveel mogelijk aan bij de DBC-systematiek voor de reguliere GGZ. De verantwoordelijkheid voor de financiering van de forensische zorg in strafrechtelijk kader is volledig overgegaan naar Justitie.

De NZa concludeert dat het invoeren van de DB(B)C-systematiek leidt tot een betere samenhang tussen curatieve en penitentiaire voorzieningen. Het doel daarvan is dat patienten meer dan nu een behandeling op maat krijgen en dat minder gedetineerden na hun gevangenschap direct op straat terecht komen. Dit verkleint de kans op recidive. Daarnaast zorgt de DB(B)C-systematiek voor eenheid van prestatie, waardoor de toegankelijkheid van de forensische zorgmarkt voor zorgaanbieders wordt vergroot. Reguliere GGZ-aanbieders kunnen immers makkelijker toetreden op de markt voor forensische zorg.

De NZa adviseert om met ingang van 2010 de DB(B)C-productstructuur in te voeren zodat instellingen ervaring  op kunnen doen, maar nog niet te declareren in DB(B)C’s, tenzij aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er sprake zijn van een goede bevoorschotting omdat een DBC pas kan worden gedeclareerd nadat de zorg is geleverd. Ook moet de registratie en aanlevering van de DB(B)C’s verbeteren. De NZa wil op 1 oktober duidelijkheid van Justitie of aan de voorwaarden kan worden voldaan. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kan de NZa beoordelen of declaratie in DB(B)C’s al kan plaatsvinden in 2010. Voor de tussentijd adviseert de NZa voor de bekostiging uit te gaan van het budget op basis van bestaande NZa parameters. De NZa adviseert op lange termijn de DB(B)C-bekostiging in te voeren zonder vangnet. Op korte termijn adviseert de NZa de DB(B)C-productstructuur in te voeren met vangnet.

De NZa adviseert het Ministerie van Justitie vanuit haar expertise met de DBC GGZ over de invoering van de DB(B)C’s. Het advies betreft de productstructuur, de onderbouwing ervan en een advies over de hoogte van de tarieven. Daarnaast komt in het advies een aantal andere onderwerpen aan bod, zoals het wettelijk kader, tenderafspraken, kleine contractpartijen, overheveling van kapitaalslasten, het vangnet en verrekenbedrag, inkoop, bevoorschotting en herschikking van productieafspraken.

Bijlage:

Recente artikelen