Bedrijfsleven moet voorbeeld nemen aan Tour de France rijders

Array

tour-de-franceNederlandse ondernemers tonen, als het gaat om mantelzorgvriendelijk werken, onvoldoende ambitie om bovenaan de berg te komen. Ze vertonen nog de meeste vergelijking met de staart van het peloton. Dit signaleert Martijn de Wildt, landelijk projectleider Werk&Mantelzorg. Het merendeel van het Nederlands bedrijfsleven heeft geen beleid voor haar mantelzorgende werknemers. Wanneer zij dit niet op orde krijgen, komt met de vergrijzing in het zicht de bedrijfscontinuïteit in gevaar.

De meerderheid van het Nederlandse bedrijfsleven is echter nog niet zover om de kopgroep te volgen, zij hebben niet de prikkeling die de renners voelen tijdens de Tour. De ondernemers zien niet dat wat voor de wielers geldt, ook voor heb opgaat: als zij de top van de berg niet halen, mogen ze niet meer meedoen. De Wildt geeft aan dat de kopgroep van bedrijven inmiddels is samengesteld, maar dat het noodzaak is dat het peloton volgt. “We moeten toe naar een arbeidsklimaat in Nederland waarin mantelzorg normaal is. Praktische steun door werkgevers en leidinggevenden is essentieel om de combinatie werk en mantelzorg langdurig mogelijk te maken, een absolute noodzaak met de vergrijzing”, aldus De Wildt.

Een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat is minder moeilijk dan wordt gedacht. De Wildt geeft de volgende vereisten voor het creeren van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat:

-         Het onderwerp moet bekend en bespreekbaar zijn binnen een organisatie;

-         Wettelijke verlofregelingen moeten worden toegepast;

-         De werkgever moet meedenken door maatwerkoplossingen te bieden als flexibele werktijden, zorgtaken kunnen regelen onder werktijd en de mogelijkheid te geven om het werk plotseling te onderbreken;

-         Het is van belang dat minimaal een persoon binnen de organisatie, met een HR functie, fungeert als aanspreekpunt voor zowel de mantelzorger als de werkgever.

Kopgroep peloton
De kopgroep is geformeerd. Afgelopen juni ontvingen drie organisaties: Achmea, Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe de erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’ van staatssecretaris Bussemaker. Daarnaast sloot zij een alliantie met Isala klinieken en Menzis. Daarmee vervullen zij een voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Bussemaker gaf hierbij aan werkgevers te loven die ook tijdens de recessie mantelzorgvriendelijk durven te werken. Zij riep hierbij andere bedrijven op tot lange termijn denken. Het creeren van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en effectieve bedrijfsvoering.

Over Werk & Mantelzorg
Werk & Mantelzorg is een samenwerkingsverband tussen Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, en HR-adviesbureau Qidos en wordt ondersteund door het Ministerie van VWS. Het doel van Werk & Mantelzorg is om een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat in Nederland te creeren samen met allerlei partijen zoals: werkgevers, de rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, gemeenten en Steunpunten Mantelzorg. De ambitie is om over vier jaar een arbeidsklimaat te hebben gecreeerd waarin mantelzorg net zo normaal is als de zorg voor een kind. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Meer informatie is te vinden op www.werkenmantelzorg.nl.

Definitie mantelzorger

Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Meer dan 2,6 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger.

Recente artikelen