Nieuw cahier over diabetes verschenen

Array

diabetesOnlangs heeft de stichting Bio-wetenschappen en maatschappij een nieuw cahier uitgebracht. Het cahier geeft informatie over leven met diabetes. Naar schatting telt Nederland in 2025 zo’n 1,3 miljoen diabetespatienten. Voornamelijk met diabetes type 2. Wat kunnen artsen, de overheid en de patienten het beste doen? In het cahier staat niet alleen uitleg over de ziekte, maar wordt ook uitgelegd hoe complex dit wereldwijde gezondheidsprobleem is.

Voor wie hoort dat hij of zij diabetes heeft, verandert het leven voorgoed: je komt er maar zelden van af. In het gunstigste geval slikt een patient tabletten en merkt hij er weinig van. Maar voor een grote groep verslechtert de kwaliteit van leven behoorlijk. Sommigen zijn dag en nacht bezig om hun bloedsuikerwaarde stabiel te houden. Anderen maken zich zorgen over complicaties, zoals schade aan organen.

Diabetes type 2 komt het meeste voor, vaak bij mensen met overgewicht, weinig beweging en een hogere leeftijd. Bij diabetes type 1 valt om nog onverklaarbare redenen het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan.

Naar schatting telt Nederland in 2025 1,3 miljoen diabetespatienten. Voornamelijk met diabetes type 2. Wat kunnen artsen, de overheid en de patienten het beste doen? In dit cahier vindt u behalve uitleg over de ziekte ook een rijk palet aan voorstellen die recht doen aan de complexiteit van dit wereldwijde gezondheidsprobleem.

De PDF is 4,334 kB.

Het cahier is te downloaden en te bestellen via www.biomaatschappij.nl

Bron: NWO

Recente artikelen