Zorgthermometer over onderhandelen in B-segment ziekenhuiszorg

Array

thermometerBehandelingen in ziekenhuizen zijn opgedeeld in twee categorieen. In het A-segment gelden vaste prijzen voor behandelingen. Voor behandelingen in het B-segment kan juist over de prijs en inhoud onderhandeld worden. Dit onderhandelen gebeurt door zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Het B-segment maakt zo’n 29% uit van de totale kosten van ziekenhuiszorg. Dit gaat om ongeveer € 5 miljard.

Het centrum voor informatie en standaardisatie voor de zorgverzekeraars Vektis brengt met enige regelmaat de Zorgthermometer uit. In de nieuwste uitgave staat een overzicht welke behandelingen van welke aandoeningen in de verschillende jaren aan het B-segment zijn toegevoegd en hoe de verhoudingsgetallen tussen die aandoeningen zijn. Ook wordt er aandacht besteed aan de steeds grotere rol die zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) spelen als het gaat om het behandelen van aandoeningen.

Verder is er een interview met Tony Lamping, directeur zorg bij Zorgverzekeraars Nederland. Als voormalig directeur patientenzorg van het Leidse Diaconessenhuis vertelt hij over zijn ervaringen met het onderhandelen met zorgverzekeraars over behandelingen in het B-segment.

Zorgthermometer

Bron: Vektis

Recente artikelen