Zwemmen voor dialysepatiënten

Array

zwemmenIedere week springen tien dialysepatienten in het warme water van het nieuwe zwembad aan de Jan van Galenstraat. Met veel plezier.Bewegen voor chronisch zieken is hot. Structureel en regelmatig bewegen is namelijk goed voor chronisch zieken. Dit geldt ook voor dialysepatienten en mensen die een niertransplantatie hebben gehad.  Uit onderzoek blijkt namelijk dat voldoende bewegen de kans verkleint dat de nier wordt afgestoten en dat de patient minder last heeft van de medicijnen.

De patienten komen op eigen gelegenheid en genieten zichtbaar van het zwemmen. Mevrouw Rost, een van de deelneemsters: ‘Sinds ik deelneem, kan ik meer dingen doen. Ik loop beter, ik slaap beter, zelfs zonder medicatie. Dat was voorheen onmogelijk. Het is leuk, ontspannend, er wordt veel gelachen en het doorbreekt het vaste patroon van de dialysedagen. Ik adviseer alle dialysepatienten te gaan bewegen, want je wordt een ander mens.’

Ontspannen
Hanneke, sportbegeleider in het Sportcentrum van het Jan van Breemen Instituut, zorgt ervoor dat de patienten op een verantwoorde en ontspannen manier kunnen genieten. De bijeenkomst  begint met een warming-up en eindigt met een spel.
Stichting Vrienden van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis financiert dit jaar het wekelijkse zwemuurtje. De Nierstichting heeft tot nu toe het merendeel van de kosten betaald. De patienten betalen een geringe eigen bijdrage. Zorgverzekeraar AGIS denkt na over de bekostiging voor volgend jaar.

Meer informatie
Voor meer informatie over Stichting Vrienden van het SLAZ, kijk hier.

Bron: SLAZ

Recente artikelen