Aanval op bloedvaten nieuwe anti-tumorstrategie

Array

tumor-angiogenese-vascularistieTumoren creeren hun eigen bloedvatenstelsel zodat ze kunnen groeien. Deze bloedvaten zijn essentieel maar anders en minder perfect dan gewone bloedvaten. Door specifiek cellen van deze bloedvaten aan te vallen kan de doorbloeding in de tumor stagneren waardoor tumorcellen massaal dood gaan.

Marcel Fens beschrijft in zijn proefschrift verschillende manieren om de bloedvaten van tumoren aan te vallen. Het maximale effect op de tumoren dat Fens met methoden bereikte is tijdelijke remming van de groei. Doordat een (klein) deel van de tumorcellen overleeft, ziet de tumor toch kans zich te herstellen. In de toekomst zullen combinatietherapieen wellicht een toegevoegde waarde hebben in de verbetering van deze anti-tumorstrategie.

Een andere veelbelovende nieuwe anti-kanker strategie is remming van bloedvatvorming (angiogenese) in de tumor. Angiogenese stimulerende stoffen remmen interacties tussen bloedvatwand en witte bloedcellen, waardoor de tumor ontsnapt aan immuuncellen die de tumorcellen aanvallen.

24-08-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.Marcel Fens, Farmaceutische WetenschappenProefschrift: Molecular, colloidal and cellular approaches to attack tumor vasculaturePromotor 1: Prof.dr. G. StormCopromotor 1: Dr. R.M. Schiffelers

Bron: UU

Recente artikelen