Sirolimus blijkt levensverlengend

Array

sirolimusAmerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd de levensduur van oude muizen met 38 procent te verlengen door het toedienen van rapamycine. Volgens hen kan het ook op termijn bij mensen werken, zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens de onderzoekers kan de stof ook bij mensen werken en zou het effect zelfs nog groter kunnen zijn. Voorwaarde is wel dat deze mensen niet lijden aan hart- en vaatziekten of kanker. Sirolimus (rapamycine) is sinds 1999 internationaal op de markt. Sirolimus onderdrukt de lichaamseigen afweer tegen vreemde cellen.

Momenteel wordt sirolimus al in de geneeskunde gebruikt. Ontdekt in de jaren zeventig, moet het middel voorkomen dat organen na transplantaties worden afgestoten. De onderzoekers hopen dat het ooit in pilvorm kan verstrekt worden, al is dat voorlopig niet mogelijk. De stof zou de immuniteit van het lichaam nog teveel onderdrukken. Rapamycine werd in de jaren zeventig ontdekt op Paaseiland in de Stille Oceaan.Het onderzoek staat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Een levensverlengende pil is voorlopig niet aan de orde wegens te gevaarlijk, maar dit onderzoek is “veelbelovend”, zeggen wetenschappers die de studie leiden.

Het toedienen van rapamycine op muizen van 20 maanden – het equivalent van zestig mensenjaren- had een levensverlengd effect van 28% voor mannetjes en 38% voor vrouwtjes.De levensverlengende werking zou bij mensen nog sterker werken, voorspellen de onderzoekers optimistisch. De stof onderdrukt het afweersysteem en is daarom voor deze toepassing – nog- niet geschikt voor mensen.

Bron: HLN

Recente artikelen