Succesvolle MRSA-aanpak bij Máxima Medisch Centrum

Array

Geen verpleegafdelingen meer gesloten wegens MRSA
mrsa-onder-microscoopMáxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven en Eindhoven, is succesvol in de bestrijding van MRSA. Patienten worden al bij de poli gescreend op MRSA door middel van een vragenlijst. Op deze manier heeft MMC het aantal MRSA-uitbraken kunnen minimaliseren. Door deze aanpak heeft het ziekenhuis vorig jaar en dit jaar geen afdelingen hoeven sluiten in verband met MRSA.

Patienten krijgen op de Spoedeisende Hulp of bij bezoek aan de polikliniek zeven vragen voorgelegd. Wordt één van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan wordt de patient meteen onderzocht op MRSA. Wordt MRSA geconstateerd, dan wordt voor deze patient aan het einde van het spreekuur een afspraak gepland als het gaat om een hoogrisico handeling. Ook wordt een eventuele operatie of ingreep gepland aan het einde van de dag. Op deze manier wordt verspreiding voorkomen.

Sinds 2006 wordt nauwkeurig bijgehouden wie meer kans loopt op een MRSA-besmetting. Mensen die wonen of werken op een varkens- of vleeskalverhouderij lopen meer kans op een MRSA-besmetting. Worden zij gekweekt dan is deze kweek drie maanden houdbaar. Na die drie maanden moet opnieuw gekweekt worden omdat het risico bestaat dat er tóch een MRSA-besmetting in de tussentijd heeft plaatsgevonden. Verpleegkundigen krijgen automatisch een seintje als herinnering dat de patient gekweekt moet worden. Dit is uniek in deze regio.

Door deze screening aan de poort is het aantal MRSA-besmettingen flink teruggelopen. In 2007 werden nog 96 patienten in strikte isolatie verpleegd vanwege MRSA(-verdenking). In 2008 waren er dit nog maar 75. Een afname van 22 procent. Ook zijn 22 patienten bij de poort (polikliniek en SEH) al positief gekweekt. Doordat al tijdig werd geconstateerd dat zij MRSA-positief waren, is verdere verspreiding voorkomen.

Bron: MMC

Recente artikelen