‘Zonnebank volstrekt onnodig’

Array

zonnebankRecent onderzoek van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft aangetoond dat zonnebankgebruik de kans op huidkanker verhoogt. Dermatoloog Michiel Strobos: “Het is een goed dat dit verband nu eindelijk is bewezen.”   “Wij adviseren patienten al jaren om niet onder de zonnebank te gaan”, zegt Michiel Strobos, dermatoloog van de Mauritskliniek in Den Haag. “Ik vind het een goede zaak dat nu is hard gemaakt dat zonnebankbezoek de kans op huidkanker vergroot.”

Verbod
Dat zonnebankgebruik hiermee in dezelfde risicofactor valt als roken, noemt hij logisch. Een verbod op zonnebanken gaat Strobos echter te ver. “Roken is ook niet verboden, zo ver moet je niet willen gaan. Wel vind ik dat zonnebankgebruik onder de 18 jaar moet worden verboden (er is momenteel slechts een advies, dat geldt sinds 23 juli, 2007, red.).

Zonneschade leidt bij kinderen en jongeren sneller tot huidkanker. Dat blijkt onder meer uit onderzoek bij mensen die als kind in de tropen hebben gewoond en daardoor aan veel UV-straling hebben blootgestaan. Bij hen komt vaker huidkanker voor.”

Nut
Goede voorlichting en een verbreding van kennis is van groter belang dan een verbod, vindt Strobos. “Mensen blijven op zonvakantie en wintersport gaan. Als ze zich niet op de juiste manier beschermen, krijgen ze daardoor ook een te grote hoeveelheid schadelijke UV-straling binnen. Wel vraag ik me af wat het nut is van een zonnebank. In mijn ogen is het volstrekt niet nodig om eronder te gaan.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen