Combinatie zout, suiker en vet werkt verslavend

Array

the-end-of-overeatingFabrikanten maken ongezond voedsel verslavend door een bepaalde combinatie van zout, vetten en suikers toe te passen. Dit zegt de Amerikaanse professor David Kessler, auteur van het boek ‘The End of Overeating’. Volgens de vooraanstaande wetenschapper en voormalig commissaris bij de Amerikaanse voedselautoriteit FDA buiten voedselproducenten de “neurologische kwetsbaarheid” van consumenten uit.

Suiker, zout en vet
De juiste combinatie van smaken activeren een groot aantal neuronen in de hersenen. Hierdoor neemt de drang om te eten alleen maar toe, verklaart Kessler. Dit moment van genot, aldus de professor, komt door de goede verhouding van vet, suiker en zout. Als eten te zoet of te zout smaakt dan ervaren consumenten dit als minder lekker. Volgens de Kessler veroorzaken producten als ketchup, chips “en haast alles wat je bij McDonald’s kunt krijgen” een gevoel van zaligheid, waardoor mensen door blijven eten.
Voor iedereen die iets dieper wil gaan en wil snappen waarom we te veel eten en hoe onze hersenen werken op het gebied van voedsel is er nu ook een leuk boek: The End of Overeating van David Kessler. Dit boek gaat over de wereld van de eetverslaving, hoe voedingsfabrikanten hierop inspringen en hoe we onszelf kunnen verlossen van een eetverslaving.
Waarom krijgen we een eetverslaving
In onze hersenen bevindt zich een beloningssysteem. Sterke biologische krachten zorgen er voor dat we dingen willen hebben en eten die ons beter laten voelen.

Lekker voedsel is zo’n biologische kracht en het grootste probleem met lekker eten is dat het voor vrijwel iedereen bestaat uit een combinatie van suiker, vet en zout. Lekker voedsel heeft niet alleen invloed op onze smaak (op het moment dat we het eten), maar ook op de motivatie om die smaak weer te proeven (voordat we het eten).

Daarom spreken we ook van een eetverslaving: We voelen ons niet alleen goed als we lekker voedsel eten, maar begeren het gevoel ook wanneer we het zien en ruiken, of zelfs wanneer we denken aan het fijne gevoel dat lekker eten ons geeft.


Voedingsindustrie schuldig

Weinigen zijn immuun voor de gevaren van te veel eten. En dat is gedeeltelijk de schuld van de voedingsmiddelenindustrie, meent Kessler. “Je kunt overal en altijd voeding krijgen, de porties worden groter en ongezonde snacks zijn vaak goedkoper dan gezonde producten.”

De maatschappij moet dikke mensen niet veroordelen, vindt de professor. Ze zijn gewoon gevoeliger voor prikkels van zout, suiker en vet.

Bron: VMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen