Uitkering persoonsgebonden budget verzorging familielid niet altijd belast

Array

belastingdienstEen ontvangen uitkering uit een persoonsgebonden budget voor de verzorging van een naast familielid is niet altijd belast. Dit blijkt uit een feitelijke uitspraak van Rechtbank Breda. Wil sprake zijn van een bron van inkomen, dan moet aan enkele voorwaarden zijn voldaan.

In dat geval moet sprake zijn van het verrichten van arbeid in het economisch verkeer, waarmee voordeel wordt beoogd en welk voordeel ook redelijkerwijs is te verwachten. Echter, als de werkzaamheden in de persoonlijke sfeer liggen, kan dat ertoe leiden dat de behaalde voordelen buiten de belastingheffing blijven. De Hoge Raad had in 1993 in deze zin beslist.

Rechtbank Breda paste deze rechtsregel uit het arrest toe in een recente procedure. De zaak was als volgt. Een vrouw woonde in 2005 nog in bij haar ouders. Haar moeder van 66 jaar werd in januari 2005 plotseling getroffen door een zwaar herseninfarct. In verband met de acute situatie nam de vrouw de daarop volgende week en een gedeelte van een week vrijaf en ondersteunde haar vader in het huishouden. Omdat niet direct professionele hulp voorhanden was, bleef de vrouw ook na het ontslag van haar moeder uit het ziekenhuis, haar ouders zo veel mogelijk ondersteunen. Over vergoedingen hadden zij op dat moment geheel niet gesproken.

De vrouw ontving in april 2005 1.531 euro uit het persoonsgebonden budget van haar moeder voor de door haar verrichte ondersteuning. De uitbetaling uit het persoonsgebonden budget vond uitsluitend plaats op initiatief van de ouders. De inspecteur was van mening dat de uitbetaling belast was en beriep zich op een arrest van de Hoge Raad van 8 juni 2007. De rechtbank wees echter het standpunt van de inspecteur af. In laatstgenoemd arrest was sprake van het door een verzekerde inkopen van zorg door gecontracteerde hulpverleners. In de onderhavige procedure lagen de feiten anders. De vrouw was niet van tevoren door haar ouders gecontracteerd voor haar werkzaamheden en zij waren evenmin tevoren onderling een vergoeding voor de door haar verrichte werkzaamheden overeengekomen. Volgens de rechtbank ging het daarom niet om werkzaamheden in het economisch verkeer.

Naar het oordeel van de rechtbank was in dit geval sprake van zodanig persoonlijke omstandigheden en waren de werkzaamheden van de vrouw in de gegeven situatie zo vanzelfsprekend dat de ontvangen betaling van 1.531 euro op grond van het arrest van de Hoge Raad uit 1993 onbelast moest blijven, óók indien de werkzaamheden wel zouden zijn verricht in het economisch verkeer.

Bron: Rechtbank Breda, 8-7-2009, nr. 08/5578 & PWC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen